Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 23 jun 2016
Leestijd: 1 minuut

Geen beslag op krokodillen annex bewakers

De Amsterdamse drugsbende die twee krokodillen gebruikte om geldkoffers te bewaken, hoeft de dieren niet af te geven. Burgemeester Eberhard van der Laan ziet geen mogelijkheid om twee krokodillen in beslag te laten nemen.

Van der Laan antwoordde dat donderdag op vragen van het raadslid Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren), die had aangedrongen op inbeslagname. De politie trof de reptielen in februari aan bij een onderzoek naar drugshandel in Amsterdam. De krokodillen bevonden zich in een ruimte waar geld werd bewaard.

Circusartiest

Uit navraag bij het Openbaar Ministerie (OM) blijkt volgens Van der Laan dat de ‘Plukze-wetgeving’ alleen kan worden gebruikt om beslag te leggen op voorwerpen (zaken en vermogensrechten), die als wederrechtelijk verkregen voordeel kunnen worden aangemerkt.

De dieren zijn weliswaar eigendom van een verdachte, maar deze voormalige circusartiest is volgens Van der Laan al circa twintig jaar rechtmatig eigenaar van de dieren.

Toestemming

Het is bovendien de vraag of de dieren beter af zijn als ze in beslag zouden zijn genomen, aldus Van der Laan. „De houder van de dieren had immers alle benodigde toestemmingen om de dieren te verzorgen en doet en deed dat ook goed. Hier is door het rechercheteam en zaaksofficier goed naar gekeken”, aldus de burgemeester.

Van Lammeren neemt vooralsnog geen genoegen met dat standpunt. Volgens hem zijn er wel mogelijkheden om de reptielen in beslag te nemen en hij zal daar opnieuw op aandringen, zegt het raadslid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.