Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 22 jun 2016 / 11:51 uur

Europa houdt adem in; vulkaan staat op uitbarsten

Het zijn spannende tijden voor IJsland en eigenlijk heel Europa. De beruchte vulkaan Hekla staat volgens deskundigen op uitbarsten en dat kan rampzalige gevolgen hebben voor het vliegverkeer.

Professor Páll Einarsson van de universiteit in Reykjavik waarschuwt dat een uitbarsting elk moment kan gebeuren. Hij roept toeristen op niet meer in de buurt van de vulkaan te komen. Aan de IJslandse nieuwssite visir.is laat hij weten dat de volgende uitbarsting veel krachtiger zal zijn dan de vorige.

Hoge druk

In het jaar 2000 barstte de grootste en bekendste vulkaan van IJsland voor het laatst uit en volgens metingen is de druk nu al twee keer zo hoog als toen. Gemiddeld laat de vulkaan om de tien jaar van zich horen.

Een uitbarsting, die volgens de wetenschapper waarschijnlijk dus een stuk heftiger zou zijn dan die in 2000, kan rampzalige gevolgen hebben. „Hekla is een gevaarlijke vulkaan”, zegt Einarsson. „Bovendien vliegen elke dag tussen de twintig en dertig passagiersvliegtuigen over de top van de Hekla.”

En wat een vulkaan uit IJsland allemaal teweeg kan brengen, dat weten velen nog maar al te goed. De uitbarsting in 2010 van de Eyjafjallajökull, een andere bekende vulkaan in IJsland, zorgde voor enorm veel overlast. Het vliegverkeer was destijds wekenlang ontregeld, doordat de vulkaan een gigantische pluim vulkanische as de atmosfeer in blies, waar niet doorheen gevlogen mocht worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Europa houdt adem in; vulkaan staat op uitbarsten
Sluiten