Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Openbaar vervoer 22 jun 2016
Leestijd: 1 minuut

Nieuw: de leescoupé, en nu je mond houden!

De stiltecoupé in een intercity van NS verandert in een leescoupé. Door het neerleggen van een ’tapijtje’ en het bevestigen van ’leeslampen en boekenplanken’ lijkt de coupé net op een bibliotheek. En wat ben je normaal gesproken in een bibliotheek? Juist: stil.

Volgens NS is het geen nieuwe poging om de reizigers in de stiltecoupé hun mond te laten houden. Een eerdere poging om dit voor elkaar te krijgen met grotere stiltesymbolen werkte niet. Mensen weten namelijk wel dat ze stil moeten zijn, maar blijken zich daar niets van aan te trekken.

„We vinden het leuk om verschillende manieren van inrichting te testen”, zegt een NS-woordvoerder. „We zullen af en toe dus ook reizigers vragen hun mening te geven over de coupé. Niet omdat we serieus overwegen alle coupés zo in te richten, maar omdat we willen weten wat het effect kan zijn over de reisbeleving.”

‘Lekker lezen’

Sinds een paar dagen rijdt de intercity rond met een leescoupé in het bovenste gedeelte van de trein. Deze vervangt de stiltecoupé, maar heeft dezelfde intentie. ’Lekker lezen in de trein’ staat hier centraal. De sfeer die gecreëerd wordt door het bibliotheekuiterlijk moet het gemakkelijker maken voor de reiziger om zich te verliezen in een boek.

De trein rijdt op verschillende trajecten. In principe liggen er op alle tafeltjes in de coupé boeken die reizigers kunnen oppakken om te lezen of om te ruilen met hun eigen boek. Zo moet er een soort lees- en ruilsysteem ontstaan. Maar ook niet-lezers zijn welkom. „Het blijft een gewone stiltecoupé, dus je kan er ook gewoon lekker naar buiten kijken of werken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuw: de leescoupé, en nu je mond houden!
Sluiten