Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 30 mei 2016
Leestijd: 2 minuten

‘Kind volhangen met snoepzakken, ongezonde traditie’

Heel wat kinderen moeten er deze weken aan geloven: wandelen. Door heel het land vinden de jaarlijkse avondvierdaagsen of eendaagse wandeltochten plaats. Gezond bezig die kinderen, maar in verschillende dorpen en steden lopen ze vervolgens krom van de zakken snoep, chips en snoepkettingen die als beloning om de nekken worden gehangen.

„Een behoorlijk ongezonde traditie”, zegt kinderarts Koen Joosten. „Het wordt tijd dat we van het idee afstappen dat goed gedrag van kinderen beloond moet worden met snoep.”

Snaaien

Uit onderzoek van Albert Heijn en drinkwaterbedrijf Vitens blijkt dat de helft van de ouders vindt dat er te veel snoep wordt uitgedeeld tijdens een avondvierdaagse. Het volhangen van kinderen met zakken zoetigheid, is overigens niet in heel Nederland traditie. Een kwart van de ondervraagde ouders geeft aan dat kinderen na de wandeltocht thuiskomen met snoep.

De snoepzakken en ongezonde snacks zijn volgens de ouders vooral te wijten aan grootouders, buren en andere supporters die de zoetigheid langs het parcours uitdelen.

Eetgedrag

„Het gaat hier niet om een beetje snoep, maar om massa’s”, zegt Joosten. „Zoveel snoep heeft invloed op het eetgedrag van een kind.” En daarmee bedoelt Joosten zowel op korte termijn als langere termijn.

„Ten eerste heeft een kind na al dat snoep geen trek meer in gezond eten. Daarnaast vindt een kind dat veel zoetigheid gewend is, de bittere smaak van groenten steeds minder lekker.” Het overgrote deel van de kinderen, 70 procent, eet volgens Joosten al veel te weinig groente. „En zulke hoeveelheden snoep bij wandeltochten zijn ook nog eens dramatisch voor het gebit van kinderen.”

Steeds meer scholen hebben richtlijnen voor gezonde verjaardagtraktaties op scholen. Joosten hoopt dat deze trend zich door gaat zetten in richtlijnen en voorlichting omtrent het uitdelen van beloningen na wandeltochten. „Het wordt lastig om een snoepketting te vervangen voor bijvoorbeeld bananenbrood aan een touwtje, maar met wat creativiteit zijn genoeg alternatieven te bedenken”, stelt hij.

Speelgoed

De Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) ondersteunt ruim 550 avondvierdaagsen en geeft aan voorstander te zijn van beloningen anders dan eten, zoals klein speelgoed. Voor diegene die een kind toch iets eetbaars als beloning wil geven, wordt doorverwezen naar tips voor gezonde beloningen zoals popcorn en groentechips op de website van Tym, een organisatie die ouders voorlicht over alles wat met bewegen van kinderen te maken heeft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.