Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 10 mei 2016
Leestijd: 1 minuut

Duitsland breidt voor het eerst in 25 jaar leger uit

Voor het eerst sinds 25 jaar breidt Duitsland zijn leger fors uit. De minister van defensie, Ursula von der Leyen, heeft dinsdag aangekondigd dat er in de komende zeven jaar bijna 20.000 mensen extra bij de strijdkrachten gaan werken. Het gaat om 14.300 militairen en 4400 burgers.

Von der Leyen zei dat haar land „het voortdurende proces van inkrimping” van de strijdkrachten nu stopt en het leger gaat uitbreiden. Bij defensie werkten in Duitsland in 1990 nog 800.000 mannen en vrouwen, onder wie 585.000 militairen (Nationale Volksleger DDR niet meegerekend). Nu zijn er nog maar 177.000 militairen en 87.000 burgers over.

Militaire missies

„De Bundeswehr is gedwongen zich op alle terreinen te moderniseren en dit is een ommekeer”, aldus de minister. De uitbreiding moet de strijdkrachten beter gereed maken voor nieuwe taken die voortvloeien uit bijvoorbeeld spanningen met Rusland en de vele buitenlandse militaire missies. Duitsland doet aan zestien missies mee. Militairen zijn ook actief bij het oplossen van problemen die zijn ontstaan door de vluchtelingenstroom.

Discussiepunt

Het Duitse leger en vooral de omvang ervan is decennialang een discussiepunt geweest in Europa. Na de Tweede Wereldoorlog werd het Duitsland verboden een leger te vormen, omdat de angst bestond dat Duitsland nogmaals een gevaar zou betekenen voor de vrede in Europa. Halverwege de jaren 50 kreeg de toenmalige Bondsrepubliek Duitsland weer een leger. Pas aan het einde van de jaren 90, na de hereniging van Duitsland en onder druk van de bloedige oorlog in Servië, werd het Duitse leger voor het eerst weer ingezet voor iets anders dan een vredesmissie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Duitsland breidt voor het eerst in 25 jaar leger uit
Sluiten