Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 23 mei 2016
Leestijd: 1 minuut

40 procent ouders van baby’s 2015 niet getrouwd

Vier op de tien baby’s die vorig jaar ter wereld kwamen, werden geboren buiten een huwelijk. We hebben het dan over 75.000 kinderen. In de meeste gevallen heeft de vader het kind voor of kort na de geboorte erkend, zo maakt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) maandag bekend.

Sterk opgelopen

Ook in 2014 lag het aantal baby’s dat werd geboren bij een ongetrouwde moeder en vader al op ruim 40 procent. Het percentage kinderen met een moeder en vader die niet in het huwelijksbootje zijn gestapt, is sterk opgelopen sinds eind jaren negentig. Ouders met een geregistreerd partnerschap tellen bij het CBS overigens mee als gehuwd.

In 2015 werden er in Nederland 170.000 kinderen geboren. De meeste vaders, 80 procent, hebben het wettelijke vaderschap al tijdens de zwangerschap of bij de geboorte geregeld door het kind te erkennen. De andere vaders deden dit op een later tijdstip (7 procent binnen een week na de geboorte), 3 procent deed dat later.

Geen vader

Van één op de tien in 2015 buiten het huwelijk geboren baby’s was begin dit jaar geen vader bekend in het bevolkingsregister. Naar verwachting neemt dit percentage na verloop van tijd af door latere erkenningen. Van kinderen die in 2010 buiten het huwelijk geboren werden en van wie in dat jaar de vader nog niet bekend was, werd 2 procent binnen vijf jaar alsnog erkend.

Urk en Staphorst

Het percentage baby’s met getrouwde ouders verschilt sterk per regio en gemeente. Urk en Staphorst gaan met ruim 90 procent echtelijk geboren kinderen aan kop. Ook in andere gemeenten in de strook die van Overijssel naar Zeeland loopt, komen de meeste baby’s binnen een huwelijk ter wereld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.