Astrid Ottens
Astrid Ottens Nieuws 6 apr 2016
Leestijd: 2 minuten

Lesbisch koppel zwaar mishandeld in Groningen

Een lesbisch stel is dit weekend na het stappen in elkaar geslagen door drie mannen in Groningen. Een van de vrouwen kan als gevolg daarvan nauwelijks eten en praten, de ander heeft onder meer een blauw oog en een gescheurde oorlel.

‘Plat op plat vult geen gat’

Het koppel was zaterdagnacht op weg naar huis na een verjaardag in een café, zo schrijft Janet Wieldraaijer, een goede vriendin van de slachtoffers, in een bericht op Facebook. Twee mannen riepen de vrouwen, D. en C. na: ,,Plat op plat vult geen gat!’’

Het is die dag al de tweede keer dat de vrouwen worden uitgescholden om hun seksuele geaardheid. De Amerikaanse C. verstaat de opmerking niet, daarom besluit D. het te laten zitten.

‘Als je eruitziet als een kerel, moet je ook vechten als een kerel’

De mannen zijn echter uit op ruzie en laten het er niet bij zitten. Als ze op het lesbische stel aflopen en een van de mannen eruit floept ‘dat ze net kerels zijn’, is voor D. de maat vol. Ze grijpt de man bij zijn jas en zegt dat hij op moet houden. De volgende kwetsende opmerking volgt: ,,Als je eruitziet als een kerel, moet je ook vechten als een kerel.’’ Vervolgens haalt hij twee keer uit; hij raakt D. eerst op haar rug en dan op haar keel.

D. probeert weg te rennen, maar een andere man houdt haar tegen. Ze krijgt nog een klap en haar keel wordt dichtgeknepen, waardoor ze geen lucht meer krijgt. Als C. haar vriendin probeert te helpen, wordt ze ook geslagen.

Uiteindelijk weet D. overeind te komen en wordt C. geholpen door een voorbijganger, onder luid gelach en gejoel van de mannen.

https://www.facebook.com/janet.wieldraaijer/posts/1158751564137723

Verwondingen

Aan de vechtpartij heeft D. gekneusde stembanden en een bloeduitstorting overgehouden. Ook is het kraakbeen in haar hals mogelijk gescheurd. Ze kan daardoor voorlopig nauwelijks eten en praten. Haar vriendin heeft een gescheurde oorlel en een snee boven haar (blauwe) oog, schrijft Janet in het Facebookbericht.

Het bericht is sinds gistermiddag al meer dan 1.700 keer gedeeld. Ook is er gereageerd vanuit de regionale en landelijke politiek. ,,Deze zaak moet grondig worden onderzocht. Dit soort gedrag wordt in Groningen niet getolereerd’’, aldus Peter den Oudsten, de burgemeester van Groningen, tegen Dagblad van het Noorden.

Op Twitter heeft Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch gereageerd. Hij zegt kamervragen te gaan stellen.

De vrouwen doen woensdagmiddag aangifte voor mishandeling. Zodra dat is gedaan start de politie een onderzoek waarbij camerabeelden van de bewuste nacht worden bekeken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.