Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 26 apr 2016
Leestijd: 2 minuten

Doodsbedreiging via internet, blijft dat ongestraft?

@umarebru ‘De moskee heeft geld ingezameld om een hijskraan te huren, om je, zodra je geland bent op Schiphol, op de parkeerplaats op te hangen.’

Naast talloze steunbetuigingen, krijgt Metro-columniste Ebru Umar ook heel wat negatieve berichten naar haar hoofd geslingerd. Umar steekt haar mening over de islam en de Turkse president Erdogan niet onder stoelen of banken en dat levert haar naast een arrestatie in Turkije ook online scheldkanonnades en zelfs doodsbedreigingen op. Kan dit in de wereld van het internet zomaar ongestraft?

Sociale media

Sociale media Facebook en Twitter beroepen zich vooral op de gebruiker zelf om ‘ongepast gedrag’ te rapporteren. Maar wat er precies met deze gerapporteerde berichten gebeurt, daar konden of wilden beiden bedrijven maandag geen uitleg over geven. Wel spreekt Twitter in het reglement over een eventuele blokkade van een account als de gedragsregels worden overtreden.

Politie

Vanuit de sociale media-bedrijven lijkt dit de hoogste straf voor iemand die online doodsbedreigingen uit. Maar ook de politie houdt het wereldwijde web naar eigen zeggen in de gaten. „Zie het als het handhaven van de openbare orde, dat is onze primaire taak”, zegt Suzanne van de Graaf, woordvoerder van de politie. „Als iemand een bedreiging uit op straat, kunnen wij optreden. En datzelfde geldt als we dit via sociale media zien gebeuren.”

Daarvoor ‘monitort’ de politie volgens Van de Graaf sociale media. Dat betekent overigens niet dat alle online bedreigingen daadwerkelijk worden opgemerkt en worden onderzocht. Bij een aangifte van een online bedreiging is dat volgens Van de Graaf wel het geval. „Wij nemen dit soort bedreigingen via sociale media heel serieus. Bij een aangifte zal de politie altijd beoordelen of verder onderzoek nodig is. Dat hangt onder andere af van hoe concreet de bedreiging is en hoe serieus de dreiging is.” En dan is daar nog de dunne scheidslijn tussen een doodsbedreiging en de vrijheid van meningsuiting.

Op de bedreigingen aan het adres van Ebru Umar kan Van de Graaf niet specifiek ingaan.

OM

Uiteindelijk is het aan het Openbaar Ministerie (OM) om te bepalen of een bericht echt bedreigend en dus strafbaar is. Voor een ‘schriftelijke bedreiging met zwaar letsel of de dood’ geldt in ons land een maximale celstraf van twee jaar.

Facebookreacties:

Gökmen Bekar uit Rotterdam

Raouia Bnouhoud uit Limburg

Maide Tamer uit Amsterdam

Sedat Gultekin uit Gorinchem

Alperen Erdem uit Rotterdam

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Doodsbedreiging via internet, blijft dat ongestraft?
Sluiten