Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 26 apr 2016 / 07:40 uur

Kliklijn van Erdogan dagelijkse kost voor Belgen

De oproep van het Turkse consulaat om beledigingen aan het adres van president Erdogan te melden, was een ,,misverstand". Althans, dat meldde het consulaat donderdag. Maar de kliklijn bestaat in België al langer: daar staan honderden Turkse Belgen op de zwarte lijst.

Dat meldt de Vlaamse krant De Standaard, die met Turkse Belgen sprak. Zij stellen, meestal anoniem, dat ze worden geïntimideerd. Zo worden ze op een fanpagina van Erdogan op Facebook als ‘staatsvijand’ aangemerkt.

Lastercampagnes

In Turkije heeft Erdogan een groep van 6.000 mensen die op internet lastercampagnes voeren tegen critici. Zij zoeken websites af op zoek naar kritiek op het regime, en verspreiden vervolgens leugens over de afzender.

Volgens De Standaard is zo’n groep ook in België actief. Er staan bovendien zeker 1.224 Turkse Belgen op de zwarte lijst – zij mogen Turkije niet meer in. Het is onduidelijk hoe zij precies op de lijst terecht kwamen. De Belgische regering vroeg Ankara daarover om opheldering, maar daar is nog geen antwoord op gegeven.

Paspoort vermist

De Turken die De Standaard sprak, vermoeden dat ze op de zwarte lijst terecht zijn gekomen omdat ze kritiek op Erdogan hadden. Een ander meldt dat België niet het enige land is waar Erdogan probeert tegenstanders te intimideren. Veel critici vluchten naar het buitenland. ,,Daar heeft de Turkse justitie geen vat meer op hen en kan Erdogan hen enkel nog intimideren. Er is een echte klopjacht bezig tegen tegenstanders van de president."

Soms geeft de Turkse regering het paspoort van een gevluchte tegenstander op als vermist bij Interpol. Het is dan onmogelijk om verder te reizen; de eigenaar van het paspoort moet zich melden op een Turkse ambassade of consulaat om een geldig paspoort terug te krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kliklijn van Erdogan dagelijkse kost voor Belgen
Sluiten