Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 15 mrt 2016
Leestijd: 2 minuten

Zo ziet het leven van Breivik in de cel eruit

Een omstreden proces in Noorwegen: terrorist Anders Breivik probeert meer vrijheden in zijn cel te krijgen. Dinsdag begint het proces, waarvoor vier dagen zijn uitgetrokken. Hoe ziet het leven van Breivik er uit, en wat wil hij veranderen?

Breivik is een proces tegen de staat begonnen omdat hij wordt geïsoleerd. In al die jaren dat hij vast zat mocht hij – naast het gevangenispersoneel – alleen zijn moeder vijf minuten zien, niet lang voordat zij stierf. Inhumaan, aldus Breivik, die in 2011 77 mensen om het leven bracht.

Hitlergroet

Het proces is omstreden: critici vrezen dat Breivik voornamelijk een proces aanspant om aandacht te trekken en om zijn ideologie te verspreiden. Op de eerste procesdag bracht hij direct de Hitlergroet.

Maar Breivik zelf zegt dat hij het proces aanspant omdat zijn omstandigheden in strijd zijn met de Europese Rechten voor de Mens. Hoe ziet zijn leven er nu uit?

Slaapkamer, keuken en sportruimte

Dat Breivik wordt geïsoleerd, wil niet zeggen dat hij ook in een isoleercel zit. Hij heeft in totaal drie ruimtes waar hij mag komen: hij heeft een slaapkamer, waar hij slaapt en studeert, een keuken en een sportruimte. Hij wordt daarnaast dagelijks gelucht. Er is een speciale tuin van zo’n vijftig vierkante meter voor hem gereserveerd, waarin geen andere gevangenen komen.

De Noor mag daarnaast nauwelijks bezoek ontvangen. Het enige contact met de buitenwereld gaat via psychologen en psychiaters. Bij die gesprekken zit er altijd een glazen wand tussen Breivik en de hulpverleners.

De cel van Breivik. Foto: AFP
De cel van Breivik. Foto: AFP

Geen internet, wel PS3

Breivik heeft een computer, maar die is niet aangesloten op internet. Hij kan daar alleen op typen. Breivik schrijft dan ook regelmatig brieven. Volgens de Noorse autoriteiten probeert hij andere extremisten te inspireren. Al zijn post wordt dan ook zorgvuldig gelezen door het gevangenispersoneel.

Daarnaast heeft de Noorse moordenaar ook een PlayStation 3. Daarover was eerder al ophef: Breivik had eerder namelijk een oudere versie van de spelcomputer, maar hij vond dat die niet voldeed. Hij kreeg daarom een nieuwe.

Breivik studeert aan universiteit

Het belangrijkste tijdverdrijf van Breivik is zijn studie. Hij werd afgelopen jaar toegelaten tot de Universiteit van Oslo, de meest prestigieuze universiteit van Noorwegen. Hij volgt de opleiding Politicologie. Hij studeert vanuit zijn cel: hij woont geen colleges bij en heeft ook geen contact met docenten.

Breivik hoopt via het proces voornamelijk meer gasten te mogen ontvangen in zijn cel. Hij wil zijn vrienden en familie graag vaker zien. Breivik stelt dat zijn isolatie onder meer zijn tol eist voor zijn studie: daar besteedt hij de laatste tijd nauwelijks meer aandacht aan, schreef hij eerder aan een Duitse journalist.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.