Els Anker
Els Anker Nieuws 12 mrt 2016
Leestijd: 1 minuut

Ziek? Werknemers vaak thuis zonder medische klachten

Een ziek familielid, financiële problemen of een flinke aanvaring met een collega. Zeker de helft van de werknemers die zich ziek melden, heeft geen medische klachten. Dat concludeert arbodienst Zorg van de Zaak zaterdag uit de dossiers van hun bedrijfsartsen.

„Wij houden het op 60 procent aan de hand van de eigen dossiers”, zegt Thea Hulleman, directielid van Zorg van de Zaak, naar aan leiding van een artikel in Trouw. De vereniging van bedrijfsartsen (NVAB) vermoedt zelfs dat het gaat om 70 tot 80 procent van de gevallen.

Vrij nemen

Volgens Hullemans weten werkgevers vaak niet wat er bij hun medewerkers speelt. Ze richten zich dan ook te vaak op lichamelijke en psychische klanten. „Leidinggevenden moeten hier veel meer oog voor hebben, want door deze problemen raken mensen uit balans.”

Leidinggevenden kunnen vroege signalen meestal wel opmerken. Werknemers nemen bijvoorbeeld vaker vrij of zijn vaak afgeleid op het werk. Als leidinggevenden dit al signaleren en dan met iemand in gesprek gaan en hulp bieden, kunnen er heel wat ziekmeldingen worden voorkomen, meent Hullemans.

Snotneus

Volgens Jurrian Penders, voorzitter van de vereniging van bedrijfsartsen (NVAB), spelen ook persoonlijke factoren mee. „De ene werknemer gaat met een snotneus naar werk terwijl de ander zich nog eens omdraait en in bed blijft.”

Hulleman gelooft ook niet dat mensen ‘bewust’ thuisblijven. „Mensen kiezen hier niet voor. Niemand wil vrijwillig aan de zijlijn staan, maar er moeten vaak veel ballen hoog worden gehouden.”

„Werknemers die zich ziek melden, belazeren niet altijd de boel: dat is maar een heel klein deel”, voegt Penders met nadruk toe. „Bij de meeste ziekmelders spelen kwesties waardoor ze zich even niet opgewassen voelen tegen het werk.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.