Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 14 mrt 2016 / 21:58 uur

Waar de verdwenen eenden zijn? Ze worden opgevreten!

Vossen, reigers, kauwen, verwilderde katten. Ze vreten allemaal de pulletjes van de wilde eenden op of slobberen de eieren leeg. Metrolezers uit alle delen van Nederland zien dit, en hun beschermde status, als reden voor het mysterie van de verdwenen wilde eend.

Het aantal wilde eenden in Nederland neemt in de afgelopen 15 jaar in rap tempo af en het waarom is een groot raadsel, bleek vorige week uit onderzoek van SOVON en het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO). Voor veel Nederlanders die de waggelende vogels ook uit hun gemeente zien verdwijnen, is het mysterie echter minder groot.

Dieren die een beschermde status genieten in Nederland zouden mede schuldig zijn aan het verdwijnen van de wilde eend, stellen zij. De verhouding tussen predatoren en hun ’slachtoffers’ is in de afgelopen jaren zoekgeraakt.

Kraaien

Dit heeft Patrick Bekkers uit Brabant de afgelopen jaren met eigen ogen gezien. Ziet hij op een dag een moedereend met tien pulletjes, een week later zijn dit er nul tot aanzienlijk minder. „Oorzaak: veel kraaien of kauwen”, schrijft hij. „Deze zwarte (jammer genoeg beschermde) vogels eten al die kuikens op. Zijn ze daarmee klaar, pakken ze de mussen, vinken en konijnen.”

Evert van ’t Veld, tot drie jaar terug lid van het jagersgilde, wijst naar reigers, ooievaars, kraaien en verwilderde katten. „Maar er wordt niets mee gedaan, want we moeten al die lieve beestjes met rust laten.” Nellie Lamers en Peter Rasmussen zien dat de eenden worden weggejaagd door de Nijlgans die geen andere soort in hun omgeving duldt en broedt op dezelfde plaatsen als de wilde eend. „De Nijlgans wordt een plaag voor mens en dier”, schrijft Rasmussen. „Hij vermenigvuldigt zich snel en daar wordt geen rekening mee gehouden.”

Bejagen

De lezers die zeggen dat de ’schuldigen’ niet aangepakt worden, hebben echter niet helemaal gelijk, legt Janneke Eigeman van de Jagersvereniging uit. „Veel genoemde dieren mogen wel bejaagd worden, maar we hebben te maken met strikte voorwaarden. Zo mag er alleen overdag op vossen gejaagd worden, terwijl de vos een nachtdier is en juist dan buiten komt.”

Eigeman wil eerst het onderzoek van SOVON afwachten voordat zij met een vinger gaat wijzen. „Maar we vragen wel alle factoren hierin mee te nemen. Bijvoorbeeld de vos waarmee het heel goed gaat in Nederland en de kraai en Nijlgans. Kijk ook daar naar, en maak dan een plan van aanpak.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Waar de verdwenen eenden zijn? Ze worden opgevreten!
Sluiten