Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 15 mrt 2016
Leestijd: 2 minuten

Jonge bijrijders vormen groot gevaar in auto

Jeugdige passagiers in een auto betekenen een extra risico in het verkeer. Zeker als de bestuurder zelf ook jong is, ligt gevaar op de loer.

Van alle overleden autopassagiers valt meer dan een derde in de leeftijd van 10 tot 24 jaar. Het merendeel hiervan overlijdt in een auto met een 18- tot 24-jarige achter het stuur, zo laat de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid weten.

Veilig Verkeer Nederland (VVN) lanceert daarom vandaag een campagne en een game waarbij jongeren het gevaar kunnen ervaren.

Onvolwassen

„Feit is dat jonge bestuurders een verhoogd risico hebben in het verkeer door hun mentale onvolwassenheid en gebrek aan ervaring”, laat een woordvoerder van VVN weten.

„Daarnaast is er waarschijnlijk een extra risico wanneer jongeren samen in een auto rijden. Behalve dat er groepsdruk uit kan gaan van passagiers, kunnen bijrijders met hun aanwezigheid en gedrag de onervaren bestuurder sterk afleiden.”

VVN deed hier onderzoek naar en ontdekte dat in Nederland jongeren zich over het algemeen weinig bewust zijn van het feit dat zij met hun gedrag de bestuurder kunnen beïnvloeden.

De game Shotgun 360 is het nieuwe middel om jongeren te wijzen op het gevaar van afleiding in de auto en het nut om elkaar aan te spreken op gevaarlijk rijgedrag.

Uitdagend

Deze virtual reality game laat jongeren een uitdagende game spelen, maar tegelijkertijd iets leren over hun rol in de auto. De campagne heeft als doel het hoge aantal jonge slachtoffers als gevolg van een auto-ongeval te verminderen.

Shotgun 360 is vanaf vandaag te downloaden als app voor IOs en Android toestellen. Als speler bevind je je in een auto op de bijrijdersstoel, de Shotgun seat. Onderweg kun je punten verdienen als je alert genoeg bent en snel reageert op wat je tegenkomt.

Radio bedienen

Je voorkomt afleiding bij de bestuurder door bijvoorbeeld de telefoon op te nemen of de radio te bedienen zodat hij zijn aandacht bij de weg kan houden. Hoe sneller je dat doet, hoe meer punten je scoort.

In Shotgun 360 kun je in 360 graden om je heen waarnemen. Als speler voelt het daardoor echt alsof je in de auto zit. De game wordt gespeeld op een smartphone. Veilig Verkeer Nederland zet de game ook in bij evenementen en festivals, waar het VVN campagneteam met bezoekers in gesprek gaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.