Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 14 mrt 2016 / 07:24 uur

‘Geen geld na vonnis moet worden bijgehouden’

Tweede Kamerlid Louis Bontes wil dat voortaan wordt bijgehouden hoeveel vonnissen in ons land niet worden nageleefd. Hij stelt Kamervragen naar aanleiding van een donderdag gepubliceerd artikel in Metro.

Als een rechter oordeelt dat iemand jou moet betalen, betekent dat niet dat dat ook echt gebeurt. Duizenden vonnissen per jaar worden, vaak op slinkse wijze, niet nageleefd. Hoe groot het probleem en de frustratie bij veel mensen is, bleek wel uit de vele reacties op een artikel dat vorige week in Metro stond.

Waardeloos

Hierin vertelde Tamara Kucharek hoe zij na een lange en dure juridische strijd eindelijk een vonnis in handen had waarin de rechter oordeelde dat zij 17.000 euro van een familie moest krijgen. Een familie die haar huis huurde, maar al na de eerste maand stopte met betalen.

Kucharek vierde het vonnis, dacht dat haar zorgen voorbij zouden zijn, maar ruim een jaar later heeft ze nog geen cent gezien. Simpelweg omdat de familie weigert te betalen en op papier zogenaamd geen bezit en geld heeft.

Reacties

Via Facebook, mail, Twitter en op metronieuws.nl kwamen vele reacties van mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Allemaal met een ander verhaal, maar allemaal hebben ze een vonnis in handen, maar nog geen cent gezien.

Politiek

Met de reacties van slachtoffers zouden we een hele krant kunnen vullen, maar hoeveel vonnissen er nu jaarlijks niet worden nageleefd, is niet bekend. In ons land wordt namelijk niet gecontroleerd of rechterlijke uitspraken in het civiel recht wel of niet worden nageleefd. Geschat wordt dat het jaarlijks om meer dan 100.000 uitspraken gaat waarbij de gedaagden nooit betalen.

Iets waar Tweede Kamerlid Louis Bontes, van de partij VoorNederland, erg van zegt te schrikken. Een dag na het Metro-artikel vroeg hij door middel van schriftelijke Kamervragen opheldering van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie).

Bontes wil dat voortaan wel wordt bijgehouden hoeveel en welke vonnissen jaarlijks niet worden nageleefd. Al is het maar door middel van enquêtes of een jaarlijkse steekproef. „Als er cijfers zouden zijn, zou er gerichte voorlichting gegeven kunnen worden. Dan is er beter inzicht in welke gevallen een dure rechtszaak nauwelijks zin heeft”, zegt Bontes. „Het gevoel van onrechtvaardigheid moet voor deze slachtoffers, die met hoge juridische kosten zitten, enorm zijn.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Geen geld na vonnis moet worden bijgehouden’
Sluiten