Elk jaar duizenden uitspraken van rechter waardeloos

Tamara Kucharek heeft een vonnis, maar op het geld waar ze recht op heeft, wacht ze nog steeds. Foto: AWFoto

Foto van 'Bianca Brasser'

Bianca Brasser

10 MAA 2016

Eindelijk, na ruim een jaar vol strijd, had Tamara Kucharek februari vorig jaar een vonnis van de rechtbank in handen. Een vonnis waarin de rechter oordeelt dat zij 17.000 euro krijgt van een familie die haar woning huurde, maar al na de eerste maand stopte met betalen. Naast de misgelopen huur, die Kucharek zelf hard nodig had om rond te kunnen komen, maakte ze fikse juridische kosten in een poging het gezin te laten betalen en daarna haar woning uit te krijgen. „Ik heb het vonnis echt gevierd, nu zou het goed komen, ik had het tenslotte zwart op wit: ik zou 17.000 euro krijgen”, zegt Kucharek.

Geen cent

Maar gelijk krijgen van een rechter is iets anders dan ook daadwerkelijk geld op je rekening zien. Ruim een jaar na het vonnis heeft Kucharek nog geen cent gezien. Simpelweg omdat de oplichtersfamilie weigert te betalen. De kosten blijven intussen oplopen door tevergeefse pogingen van deurwaarders die Kucharek vooraf zelf betalen moet.

En Kucharek is niet de enige die bedrogen uitkomt met een vonnis in haar hand. Precieze cijfers ontbreken, omdat in ons land niet wordt gecontroleerd of rechterlijke uitspraken in het civiel recht wel worden nageleefd. Uit een steekproef in 2009 van het Ministerie van Justitie bleek dat een kwart van de vonnissen drie jaar later nog niet was nageleefd. Onder andere doordat geld en bezit van degene die moet betalen op slinkse wijzen worden weggesluisd. Deurwaarders of bankbeslag hebben dan geen zin, want: van een kale kip kan je niet plukken.

Honderdduizenden

„Als een kwart van de uitspraken niet wordt nageleefd, gaat dat om meer dan 100.000 vonnissen per jaar”, stelt Rob de Haan. Hij koopt met zijn bedrijf verkoopjevordering.nl onder andere vonnissen op van mensen die, ondanks hun gelijk van de rechter, de strijd om geld opgeven. Tegen een lager bedrag dan dat de eiser van de gedaagde zou krijgen, koopt De Haan het vonnis en gaat vervolgens zelf aan de slag om het geld alsnog te krijgen.

Duizenden vonnissen worden hem jaarlijks aangeboden, maar slechts een kleine 20 procent koopt hij, omdat hij daar nog een kansje in ziet de wanbetaler te laten betalen. „Zit iemand in het buitenland, in de gevangenis of in de schuldsanering dan begin ik er niet aan”, zegt De Haan. „Maar soms worden trucjes uitgehaald door diegene die geld verschuldigd is, waardoor hij op papier zogenaamd niks heeft. Als je dit soort trucjes met speurwerk kan aantonen, kan je uiteindelijk nog wel je geld krijgen.”

Registreren

De Haan begrijpt niet dat er in ons land niet wordt bijgehouden hoe vaak een vonnis niet wordt nageleefd. „Mensen denken: met een vonnis komt het goed. Ze maken juridische kosten, krijgen hun gelijk, maar hebben daarna nog niks. Als van tevoren bekend is in hoeveel en welke gevallen een vonnis niet wordt nageleefd, zouden veel mensen beter kunnen overwegen of een dure rechtszaak wel zin heeft. Ook al staan ze in hun recht, ze moeten vervolgens zelf het geld zien te krijgen."


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

Broodje kebab blijft bestaan

Fosfaat mag toch worden toegevoegd aan bevroren kebab. (Foto: EPA)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

49 MIN

Je hoeft niet langer bang te zijn dat je favoriete snack na het stappen verdwijnt. Het broodje kebab blijft verkrijgbaar in snackbars en eethuizen. Aan döner kebab mag namelijk toch gewoon fosfaat toegevoegd worden.

Verbieden van fosfaat

Personeel eet chocoladeletters voor gehandicapten op

Letters van chocoladefabrikant Baronie de Heer in Rotterdam Foto: ANP

Foto van 'Metro'

Metro

2 UUR

Een vrijwilligster die de gehandicapte bewoners van een zorginstelling wilde verrassen met 25 chocoladeletters, is erachter gekomen dat zij ze nooit hebben gekregen. Het personeel heeft de sinterklaastraktatie zelf opgegeten.

De 70-jarige Miep Broeren is vrijwilligster bij de Senioren Vereniging Dinteloord / Steenbergen in Brabant. Albert Heijn was zo gul geweest om haar 250 chocoladeletters te schenken die ze daar kon uitdelen. Toen ze er een aantal over had, besloot ze de gehandicapten bij de Stichting Dag- en Woonvoorzieningen Dinteloord te verrassen.

Emile Roemer stapt op als leider SP

Emile Roemer stapt op als leider SP

Emile Roemer kondigt zijn vertrek aan. Foto: ANP.

Foto van 'ANP'

ANP

VANDAAG, 11:35

Emile Roemer stapt begin januari op als leider van de SP in de Tweede Kamer. Hij heeft dat woensdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in restaurant Dudok in Den Haag, waarbij ook de andere SP-Kamerleden, zijn vrouw en zijn kinderen aanwezig waren.

Hij maakte verder bekend dat de 32-jarige Lilian Marijnissen zijn opvolger wordt. Marijnissen zit sinds maart in de Tweede Kamer en is de dochter van Jan Marijnissen, onder wiens leiding de partij groot werd.

Deze woning wordt alleen verhuurd aan Nederlanders
Likeability of 5

Huisbaas verhuurt woning alleen aan Nederlanders

Foto: Colourbox

Foto van 'Metro'

Metro

VANDAAG, 10:34

„De eigenaar heeft ervoor gekozen alleen aan mensen van Nederlandse afkomst te willen verhuren.” Dit stond in een mailtje, gericht aan een huiszoekend Marokkaans echtpaar.

60 tot 100 miljoen gaat Duits tolplan ons kosten

Duits tolplan gaat ons 60 tot 100 miljoen kosten

Demonstratie tegen Duitse tolplannen Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 09:24

Tussen de 60 en 100 miljoen gaat het Nederlandse automobilisten kosten als het Duitse plan om tolheffing voor personenwagens in te voeren, doorgaat.

Dit blijkt uit een onderzoek van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur. Vooral voor de bewoners in de grensstreek zou het flink oplopen, 40 procent van de kosten van de tol zou voor de rekening komen voor bewoners en bedrijven hier.

De gekste kerstpakketten: chocodildo's en glijmiddel

Zo af en toe duikt er een dildo op in een kerstpakket. Foto: AFP

Foto van 'Johan van Boven'

Johan van Boven

VANDAAG, 08:51

Ho, ho, ho! De kerstman zal ook dit jaar ongetwijfeld weer een paar vreemde verrassingen in kerstpakketten stoppen. Uit onderzoek van Acties.nl blijkt namelijk dat er regelmatig opvallende voorwerpen opduiken in de verrassingen van bedrijven voor hun werknemers. „Sommige werkgevers maakten het wel heel bont”, zegt Vince Franke van Acties.nl. „Een van de ondervraagden kreeg condooms en glijmiddel in zijn kerstpakket. Drie kregen een dildo, waarvan eentje van chocolade.”

Camera video'Anders hadden we nu rekenen gehad'

'Meester Frank', Mila, Quinten en Florine met de snoepjes (ergo: leraren zijn net zo belangrijk voor hen als snoepjes) / Pepijn Arends

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

VANDAAG, 08:30

Reclamebureau organiseert originele BSO slash snuffelstage voor creatieve leerlingen met als doel: een reclamespot maken om de leraren een hart onder de riem te steken.