Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 10 mrt 2016
Leestijd: 2 minuten

Dit is de vrouw die jouw treinvertraging omroept

Iedereen heeft haar stem wel eens gehoord. Ze schalt dagelijks door de speakers op NS-stations, en brengt meestal minder goede berichten. Het is de stem van Tuffie Vos die de reiziger de vertragingen doorgeeft. „Ze hebben gekozen voor een vrouw, omdat vervelende berichten uitgesproken door een vrouw minder irritatie opwekken.”

De een denkt dat het een computerstem is, de ander dat iemand de hele dag achter de microfoon zit om vertragingen door te geven. Niets is minder waar. Alweer 17 jaar geleden sprak stemactrice en voice over Vos in een keer alles in voor het omroepsysteem van NS. „We hebben speciaal voor NS een sound, een speciale stemtechniek ontwikkeld”, zegt Vos die haar NS-stem op zet. „Als je meer lucht inbrengt bij het spreken klink je liever en wek je minder irritatie op.”

De namen van de stations heeft Vos op vier verschillende manieren ingesproken zodat ze aan het begin, in het midden of aan het einde van een zin geplakt kunnen worden. „Ik heb ook navigatiesystemen ingesproken en dan hoor je bijvoorbeeld ’ga hier naar rechts’, maar vaak verwacht je dat er nog iets achteraan komt. De stem weet niet dat er een punt moet komen in plaats van een komma. Bij NS hebben we veel voorbereidingstijd genomen om ervoor te zorgen dat de intonatie klopt als de woorden achter elkaar worden geplaatst. Het moet een natuurlijke flow vormen.”

Aanpassingen

Het was een hele uitdaging, omdat het niet monotoon mocht klinken. En dat lijkt gelukt. „Sommige mensen denken dat ik inmiddels wel miljonair moet zijn, omdat ik dag en nacht berichten inspreek.” Jaarlijks spreekt Vos hier en daar nog wat nieuwe zinnetjes in of namen van nieuwe stations. Zoals in 2008. „Vroeger werd het woord vertraging gebruikt, in 2008 veranderde dit in ’10 minuten later’. Hier steekt een hele psychologie achter.”

Gewone klus

Herkend wordt ze niet op straat. Haar ’normale’ stem lijkt absoluut niet op haar NS-stem. Het was „een gewone klus zoals alle andere”, maar wel een die jaren later steeds groter wordt. „Storingen en calamiteiten die ze nu nog live omroepen, worden straks ook met de computer en dus mijn stem doorgegeven. Gelukkig neem ik bijna nooit de trein.”

Galbakken

Het filmpje dat haar taalcoach Buffi Duberman woensdag op Facebook zette ging plotseling viral. Dit lokte echter ook veel negatieve reacties uit, waar Vos flink van schrok. „Een website had als titel ’de meest gehate stem van Nederland’. Dit was de aanleiding voor het ontstaan van een collectieve galbak aan negatieve reacties. Ik ben helemaal niet de meest gehate stem van Nederland. Ik ben wel de stem die kennelijk de meest vervelende boodschap van Nederland brengt, vertraging. Dat is dus nogal een verschil.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dit is de vrouw die jouw treinvertraging omroept
Sluiten