Job Halkes
Job Halkes Nieuws 4 feb 2016
Leestijd: 3 minuten

Zo werd de moordenaar van Els Borst gevonden

Achter gesloten deuren legde Bart van U., de verdachte van de moord op oud-minister Els Borst, donderdag een verklaring af over zijn betrokkenheid. Hij bekende de oud-minister te hebben vermoord. Maar hoe zit die zaak ook alweer in elkaar? Metro zet het voor je op een rij:

10 februari 2014

Bij de politie komt een melding binnen vanaf de Ruysdaellaan in Bilthoven. Twee vriendinnen van oud-minister Els Borst treffen haar dood aan in haar garage. De politie start een onderzoek. Na drie dagen wordt bekend dat Borst door een misdrijf om het leven is gekomen. Een verdachte is niet direct in beeld.

7 oktober 2014
De politie laat weten geen enkel motief te hebben gevonden voor de dood van Borst in de relationele of politieke sfeer. Het vermoeden is dat iemand met een psychische stoornis haar van het leven heeft beroofd.

10 januari 201

Bekenden van Lois bellen op deze bewuste zaterdagochtend aan bij haar woning op de Rotterdamse Oudedijk. Maar er wordt niet opengedaan. Als ze door de kieren van de deur kijken, zien ze op de trap Lois liggen, bebloed. De gewaarschuwde politie komt snel kijken en vindt het met 41 messteken ontzielde lichaam. Haar broer Bart, die op hetzelfde adres woont, is nergens te bekennen.

12 januari 2015
De politie verspreidt een foto van Bart van U. Dat heeft resultaat, want bij een politiebureau in Amsterdam meldt hij zich. Er wordt meteen DNA afgenomen.

26 januari 2015

Opvallend nieuws komt naar buiten. Er is een DNA-match gevonden tussen een man die vastzit voor moord en de aangetroffen sporen op het lichaam van Els Borst. Al snel blijkt het om Bart van U. te gaan, die vastzit voor de moord op zijn zus.

23 april 2015
Bart van U. verklaart uitgebreid over de moord op zijn zus. Maar over de betrokkenheid bij de moord op Els Borst blijft hij zwijgen.

25 juni 201

Uit onderzoek blijkt dat Bart van U. zijn gang kon gaan doordat zijn DNA niet was afgenomen in een eerdere zaak, terwijl dat wel had gemoeten. Het Openbaar Ministerie biedt de nabestaanden verontschuldigingen aan. Van U. meldde zich ook meerdere keren bij de politie met de vraag om opgenomen te worden. Minister Art van der Steur (Justitie) biedt ook zijn excuses aan.

8 september 2015

Het net sluit zich rond Van U. en zijn betrokkenheid bij de moord op Els Borst. Zijn DNA zit op de pantykous van de oud-minister en gevonden treinkaartjes komen overeen met het tijdstip van de moord, zo blijkt tijdens een pro-formazitting. Van U. blijft zwijgen.

20 oktober 2015
Paniek in de Penitentiair Psychiatrisch Centrum in Scheveningen. Bart van U. is nergens te vinden. Hij blijkt ontsnapt te zijn en op het dak te zitten. Hij wordt overgeplaatst naar de gevangenis in Vught.

4 februari 2016
Bart van U. zegt dan toch uiteindelijk te willen verklaren over zijn betrokkenheid bij de moord op Els Borst. Hij bekent de oud-minister te hebben vermoord, omdat hij haar zag als de kwade genius voor het invoeren van euthanasie in Nederland. Zijn verklaring komt net op tijd, want in maart staat de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak gepland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.