Rens Oving
Rens Oving Nieuws 4 feb 2016 / 11:12 uur

Pas op! Contactloos zakkenrollen is groot gevaar

Volgens de banken is het absoluut veilig, superhandig en onmogelijk te rollen: contactloos betalen. Maar een test van de Consumentenbond wijst uit dat dit allerminst het geval is.

Sterker nog contactloos zakkenrollen blijkt een fluitje van een cent.

Met mobiele pinapparaatjes, bedoeld voor kleine ondernemers, is het kinderspel om naast iemand te staan die zijn of haar pinpas los in een zak of tas heeft zitten.

De NFC-chip maakt contact met het apparaat en voilá zonder dat je het door hebt kan een bedrag van maximaal 25 euro worden gerold.

Duizenden euro’s

Voor bedragen boven de 25 euro is je pincode nodig. Maar anders dan wat veel banken beweren is het niet nodig om je pas in een pinapparaat te steken.

Een slimme dief, die over je schouders meekijkt bij de kassa zou je in theorie duizenden euro’s lichter kunnen maken zonder ooit je pinpas in handen te hebben gehad.

Tips

Wie echt veilig wil zijn moet contactloos betalen volgens de Consumentenbond helemaal uitzetten. Dit kan vaak via internetbankieren.

De Consumentenbond erkent zelf ook dat dit nogal een forse stap is voor iedereen die wel gebruik wil blijven maken van het contactloos gemak. Een metalen hoesje of aluminiumfolie rondom je pinpas kan ook een oplossing bieden tegen zakkenrollers.

Verder is het verstandig om een daglimiet in te stellen. Doe je nooit grote betalingen contactloos dan is het zeker aan te raden om dit in te stellen op maximaal een paar tientjes per dag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Pas op! Contactloos zakkenrollen is groot gevaar
Sluiten