Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 24 jan 2016 / 10:15 uur

WhatsAppgroepje tegen dieven vaak roddel en racisme

’WhatsAppen tegen criminelen groot succes’. We lezen het steeds vaker. Buurtbewoners die appgroepjes aanmaken om elkaar te waarschuwen voor inbrekers. Of winkeliers die andere winkeliers tippen over duistere figuren die in de straat lopen.

Vorig jaar nam het boeven vangen door middel van (buurt)apps dan ook een enorme vlucht en digitale buurtwachten schoten als paddenstoelen uit de grond. Maar al dat geapp heeft ook nadelen, zo stelt beveiligingsbedrijf Securitas.

Onnodig paniek

Zo ontstaat er geregeld onnodig paniek. Onder meer in Eemnes. Daar kwamen zo’n twintig boeren in actie nadat drie jonge Marokkanen met een cabrio werden gespot. De boeren waarschuwden elkaar via hun BoerenApp en namen maatregelen.

Ze reden de jongens klem en gijzelden ze tot de politie ter plekke was. Deze constateerde echter geen enkel strafbare feit.

Kamervragen

Hoewel de politie en burgemeester van Eemnes er geen kwaad in zagen, leidde het boerenoptreden wel tot kamervragen. PvdA’er Marcouch maakte zich zorgen, omdat het gevaar van discriminatie op de loer ligt.

Dit werd een groepsapp in de Brabantse gemeente Aalburg zelfs fataal. De app met 700 leden werd in september uit de lucht gehaald nadat er berichten op verschenen als ’Er houdt zich een Pools of Roemeens obscuur persoon verdacht op bij de boekwinkel. En: ‘Er rijden twee busjes met Poolse kentekens op een verdachte manier in het dorp.’

Ook succes

Successen zijn er ook te melden. In oktober bracht de Universiteit van Tilburg naar buiten dat inbrekers massaal buurten mijden waar bewoners elkaar waarschuwen. Appgroepen leiden volgens onderzoekers tot een halvering van het aantal inbraken. Tilburg telde eind vorig jaar 86 WhatsApp-groepen waarbij ruim 6000 mensen zijn aangesloten.

Maar lang niet iedereen gebruikt de groepsapps waar ze voor bedoeld zijn. Er dienen daarom strenge regels te worden afgesproken om te voorkomen dat de buurtapps zich ontwikkelen tot theekransjes.

Huisvrouwen

Zo schreef een bezorgde Vlaardinger over de ruim 2000 leden tellende appgroep in zijn gemeente: „Geen weldenkend mens zit te wachten op een (anoniem) roddelgroepje van huisvrouwen, sensatiejagers en andere onervaren mensen die de boel in de gaten houden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
WhatsAppgroepje tegen dieven vaak roddel en racisme
Sluiten