Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 23 jan 2016 / 08:40 uur

Inbrekers keren graag terug naar ‘hun’ huizen

Inbrekers slaan graag toe in voor hen bekende woningen. Zo jatten ze vaak de boel leeg in de buurt waar ze vandaan komen of waar soortgelijke huizen staan.

Maar het liefst keren ze binnen korte tijd terug naar de woning waar ze eerder al een deel van de inboedel stalen. Ook al ze in die buurt zijn gepakt, dan nog komen ze graag nog een keer langs.

Daders onderzocht

Onderzoekers van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) en de University College London komen tot deze conclusies nadat in Nederland 3666 inbrekers en in Engeland 3337 daders zijn onderzocht.

Het is voor politiekorpsen van belang om te weten waar inbrekers graag hun slag slaan. Daarom buigen wetenschappers zich al langer over de ’plaats delict’.

Of zij ook opnieuw delicten plegen in buurten waar ze dat eerder deden, was tot voor kort niet onderzocht.

Ongewenst

Wel bestond er een vermoeden dat inbrekers graag terugkeren. Vaak werd gedacht dat ze dit deden omdat ze weten dat er nieuwe spullen zijn aangeschaft na de vorige inbraak.

De informatie die nu vrij is gekomen door het onderzoek, bevestigt dat eerdere slachtoffers van woningbraak extra alert dienen te zijn, maar wel om een andere reden.

De crimineel leert van eerdere ervaringen. Tijdens de eerste inbraak wordt bijvoorbeeld duidelijk hoe de woning is ingedeeld, of buurtbewoners oplettend zijn en wat een goede vluchtroute is. Daarom moeten ook buren van inbraakslachtoffers vrezen voor een ongewenst bezoekje.

Redenen

Een andere reden is dat de inbreker redenen heeft om vaak in een bepaalde buurt te komen. Hij gaat er naar school of werk, of bezoekt er regelmatig het winkelcentrum. Wie ergens regelmatig komt stuit er ook regelmatig op gelegenheden en aanleidingen om over de schreef te gaan.

Hoe recenter een crimineel ergens een delict heeft gepleegd, hoe groter is de kans dat hij het volgende delict opnieuw daar pleegt en niet elders. Naarmate de tijd verstrijkt wordt die kans steeds kleiner.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Inbrekers keren graag terug naar ‘hun’ huizen
Sluiten