Els Anker
Els Anker Nieuws 19 jan 2016
Leestijd: 2 minuten

Carnaval? Ga niet verkleed als jihadist of cowboy

Het religieus extremisme treft nu ook de carnavalsviering in Duitsland. De Duitse politie maakt zich steeds grotere zorgen over de handhaving van de openbare veiligheid. Daarom geven de autoriteiten een dringend kledingadvies: verkleed je niet als jihadist of cowboy.

Deze kostuums kunnen namelijk leiden tot misverstanden, wanneer agenten ‘carnavalsbomgordels’ aanzien voor echte.

Controle

Ook in Nederland is er extra aandacht voor de kostuumkeuze. Zo gaat de Maastrichtse carnavalsvereniging Tempeleers streng controleren of er in de optocht geen als terrorist of jihadist verklede feestgangers meelopen. Ook laat de vereniging voorafgaand aan de optocht alle deelnemende wagens controleren.

Leden van de Tempeleers staan verspreid langs de route om een oogje in het zeil te houden. Dit omdat individuen en groepen zich onderweg bij de optocht kunnen aansluiten. Bij twijfel wordt Bureau Handhaving erbij gehaald, dat beslist of de deelnemer uit de optocht wordt gehaald.

Strafbaar

Juridisch gezien is het dragen van een jihadistenoutfit niet strafbaar in Nederland, aangezien er geen kledingvoorschriften gelden. Ook Nederlandse winkels of leveranciers zijn in principe vrij om kostuumthema’s te bepalen.

In januari raadde de politie in Breda wel af om politie-uniformen te dragen, omdat dit te veel overeenkomsten zou vertonen met de echte dienstpakken. Hetzelfde geldt voor andere formele beroepskleding, zoals ambulance- of verkeersregelaarstenues.

Populair

Bastiaan Veltin van Carnavalswinkel Online ziet dat cowboykleding over het algemeen erg geliefd is onder de feestgangers, maar de vraag naar jihadistenkledij blijft uit. „Dat kledingthema is niet populair onder onze klanten. Superman, een zak friet of Batman daarentegen doen het wel erg goed op dit moment.”

Volgens Sonja Bongers van Fun en Feest Megastore in Alkmaar houden klanten rekening met de gevoeligheid rondom kostuums. „Daarom hebben wij eigenlijk geen vraag naar jihadistenkleding. Ook cowboykostuums zijn niet erg populair.”

Gezond verstand

De politie in Nederland zal overigens geen kledingadvies uitvaardigen wat jihadisten- of cowboyskostuums betreft, zoals hun Duitse collega’s. Volgens een woordvoerder van de Landelijke Politie moeten feestvierders ‘gewoon hun gezonde verstand gebruiken’.

Per evenement zullen de autoriteiten bekijken welke passende maatregelen genomen moeten worden. Over de aard van deze maatregelen doet de politie geen uitspraken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.