Rens Oving
Rens Oving Nieuws 8 dec 2015
Leestijd: 2 minuten

Slecht weer? Het regent bijna nooit als je fietst

Nadat de zoveelste collega steen en been klaagde over het altijd natte weer in Nederland was Gerard Poels (52) het zat. „Als het droog is, hoor je nooit iemand, maar als het dan een keertje regent, zegt iedereen dat het altijd regent als ze op de fiets zitten. Ik kon daar niet meer tegen omdat ik weet dat het niet zo is. Op de fiets naar huis bedacht ik een website.”

En sinds die dag, meer dan zeven jaar geleden, houdt hij na elke rit op hetregentbijnanooit.nl bij of hij nat wordt of juist niet.

Elke werkdag fietsen

Poels woont in Grave en werkt als activiteitenbegeleider bij een zorginstelling in Nijmegen. Al meer dan 10 jaar zit hij 8 keer per week, 3 kwartier op de fiets, 17 kilometer heen en 17 kilometer terug.

De resultaten liegen er niet om. In nog geen 10 procent van de ritten was er sprake van neerslag. En dan ging het meestal om een enkel buitje. De keren dat het de volle rit regende, waren per jaar op een hand te tellen. De kans dat het zowel op de heen als de terugweg regent, is bijna nihil, zo blijkt uit de cijfers.

Geen hobby

Voor Poels is fietsen geen hobby, geen levensstijl, zelfs geen liefhebberij. „Ik moet gewoon naar m’n werk en dat doe ik met de fiets, al jaren. Als ik thuiskom, ben ik heerlijk uitgewaaid, in het weekend heb ik tijd over want sporten doe ik doordeweeks.”

En hij zweert dat er niet wordt gesjoemeld. „Ik ga elke dag met de fiets en doe wat ieder ‘gewoon’ mens zou doen. Aan het einde van de dag wacht ik soms heel even om een bui over te laten trekken. ’s Ochtends kijk ik alleen op buienradar om te weten of ik nat word. Geloof het of niet, ik heb niet eens een regenbroek, ik word bijna nooit nat.”

Regen is een smoes

„Regen is gewoon een smoesje om niet op de fiets te stappen”, zegt Poels, die hoopt met zijn site meer forenzen te laten fietsen. „Fietsen is gezond en goed voor het milieu, dat is mijn enige motivatie om dit te doen. Als ik heel eerlijk ben, denk ik niet dat door mijn website heel veel mensen zijn gaan fietsen, maar als ik een aantal twijfelaars over de streep heb getrokken, ben ik blij.”

En na meer dan zeven jaar meten, heeft Poels in ieder geval een duidelijke boodschap voor iedereen die twijfelt tussen de auto en de fiets: weer of geen weer, het regent echt bijna nooit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.