Rens Oving
Rens Oving Nieuws 8 dec 2015

Wat wilde journaalkaper Tarik nu eigenlijk zeggen?

Journaalkaper Tarik Z. stond dinsdag weer voor de rechter. Zowel Tarik als het Openbaar Ministerie (OM) ging in hoger beroep tegen de straf van dertig maanden die eerder werd opgelegd.

Om zijn zaak kracht bij te zetten, stuurde Tarik vooraf een verklaring van 31 pagina’s, inclusief de speech die hij wilde geven, naar de rechter.

Speech van Tarik

Maar wat wilde Tarik zo graag vertellen dat hij er afgelopen januari bij de NOS een bewaker voor gijzelde met een gaspistool?

De speech die Tarik dus nooit gaf is, niet verwonderlijk, een warrig verhaal waarin hij de NOS als grote boosdoener neerzet.

Glasvezelkabels onder Hilversum

Zonder veel feitelijke onderbouwing beweert Tarik dat de NOS een glasvezelnetwerk onder het mediapark in Hilversum beheert. Door andere omroepen toegang tot het netwerk te ontzeggen, kan NOS het nieuws manipuleren. Zo zouden andere gebruikers op het mediapark maar een deel van het nieuws te zien krijgen dat grote persbureaus versturen.

Dit zou bewezen worden door het feit dat RTL en SBS hun studio’s gedeeltelijk in Aalsmeer en Amsterdam hebben staan. Ze zijn weggepest door monopolist NOS, zo concludeert Tarik.

Pro-Amerikaans

Wat het nog erger maakt, is dat de NOS via zijn studio’s in Den Haag de Tweede Kamer afluistert. Ook heeft de Nederlandse publieke omroep een tijd aan het handje van het Amerikaanse Fox News gelopen en zich daarbij schuldig gemaakt aan pro-Amerikaanse berichtgeving.

„Tarik trekt de volgende conclusie: de NOS fungeert in feite als een inlichtingendienst en in combinatie met de informatieverstrekkende rol is zij een dodelijk wapen dat kan bepalen hoe de massa denkt en deze kan controleren en sturen. Het is aan uzelf of u verder wilt leven in deze leugen of dat u in opstand komt”, zo schrijft hij.

Aangepast?

De toespraak kwam deze zomer naar buiten nadat het programma Medialogica aandacht had besteed aan de kaping van het NOS Journaal.

Of dit de tekst is die Tarik ook naar het Hof stuurde, is de vraag. Volgens zijn advocaat heeft hij een aangepaste versie van zijn speech meegestuurd met zijn verklaring.

Voor de rechtbank hield Tarik vol dat hij tijdens zijn actie kalm was en niemand bedreigde. Wel noemde hij het achteraf een ‘niet zo’n slimme actie’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Wat wilde journaalkaper Tarik nu eigenlijk zeggen?
Sluiten