Els Anker
Els Anker Nieuws 3 dec 2015
Leestijd: 1 minuut

Dit zijn de drie duurste domeinnamen

Voor- en tegenstanders van Zwarte Piet hebben woensdagavond gestreden voor de domeinnaam zwartepiet.nl. De domeinnaam is uiteindelijk voor 2.703 euro onder de hamer gegaan. Maar wat is een domeinnaam eigenlijk en welke is het duurst? Vier vragen.

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is ontwikkeld om websites eenvoudig op te zoeken. Achter iedere domeinnaam gaat namelijk een uniek IP-adres schuil, dat bestaat uit diverse cijfers en getallen. Om deze ingewikkelde combinatie niet te hoeven onthouden, is de domeinnaam in het leven geroepen.

Wanneer is het ontstaan?

De eerste .nl domeinnaam die in Nederland werd geregistreerd, was cwi.nl. Dit gebeurde op 30 april 1986. De domeinnaam was bedoeld voor het Centrum voor Wiskunde en Informatica en werd aangevraagd door Piet Beertema. Inmiddels kent Nederland meer dan 5,6 miljoen geregistreerde domeinnamen. Top de dag van vandaag beheert Stichting Internet Domeinnaamregistratie Nederland (SIDN) de .nl-domeinen.

Waar voldoet een goede domeinnaam aan?

Een goede domeinnaam verzinnen kan een behoorlijk tijdrovend klusje zijn. Mark Borgman, marketingmanager bij Catawiki, geeft tips. „De extensie van je website is erg belangrijk: waar eindigt je website op? Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals .com of .amsterdam. De meest succesvolle domeinnamen in Nederland hebben een .nl-extensie.

„Een ander belangrijk aspect is de lengte: houd je domeinnaam zo kort mogelijk. Op het moment dat je woorden combineert, boet je website in aan populariteit.”

Duurste domeinnamen?

Dat domeinnamen goud geld kunnen opleveren, bewijzen de volgende Nederlandse domeinnamen.

  1. Vakantie.nl 2,5 miljoen euro
  2. Voetbal.nl 453.780 euro
  3. Seks.nl 230.000 euro

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.