Mario Wisse
Mario Wisse Nieuws 5 nov 2015 / 08:31 uur

Volendamse band eert bij MH17-ramp omgekomen drummer

De 33-jarige Cor Schilder, in Volendam beter bekend als ‘Pan’, zat samen met zijn vriendin Neeltje Tol in de MH17 toen die op 17 juli vorig jaar uit het luchtruim boven Oekraïne werd geschoten. Het stel was op weg naar Bali voor een vakantie. Behalve pijn en verdriet in de harten van de achterblijvers liet ‘Pan’ ook een lege drumkruk achter bij Vast Countenance, een vooral in Noord-Holland en omstreken bekende rockband.

Facebookpost

„Ik was op weg naar huis en reed op de snelweg. Een uur of 5 was het”, zegt Johan Molenaar, de zanger van Vast Countenance, over die fatale donderdag vorig jaar zomer. „Er waren extra nieuwbulletins op de radio over een Malaysian Airlines-vliegtuig dat was neergestort. Al snel stond mijn telefoon roodgloeiend omdat vrienden en bekenden van mij wilden weten of Cor en Neel aan boord waren. Maar het enige wat ik wist is dát Cor zou vliegen, niet hoe laat. Ik dacht: rustig blijven. Laten we eerst kijken welke vlucht hij had. Snel daarna kwam het bericht over die Facebookpost, toen wisten we het.”

Schilder postte voordat hij en Neeltje de MH17 ingingen een foto van het toestel op zijn Facebookpagina met daarbij de tekst: ‘Mocht hij verdwijnen, zo ziet hij d’r uit’. Een verwijzing naar de verdwijning van een Malaysian Airlines-toestel een paar maanden eerder. „Zo’n grapje was typisch Cor”, zegt Johan, die zijn vriend omschrijft als iemand voor wie lol in het leven erg belangrijk was.

Huilen

Toen duidelijk was dat Cor en Neeltje dood waren, verzamelden vrienden en bekenden zich in het huis van Molenaar. „Schreeuwen, huilen. Het was een onwerkelijke gewaarwording”, zegt hij over die avond.

Hectisch was het ook. Door de Facebookpost, die van Cor Schilder het gezicht van de ramp maakte, kwamen er interviewaanvragen van CNN, BBC en tientallen andere media binnen. Molenaar: „We moesten afwegen: wat doen we wel en wat doen we niet. Er stond een jubileumshow gepland in oktober, dat hebben we omgezet in een herdenkingsconcert. Niet lang daarna besloten we de nummers waar we al mee bezig waren, af te maken en nog twee nummers toe te voegen.”

Het is resultaat is album With Muffled Drum, vernoemd naar een fragment uit het gedicht Funeral Blues van de Brits Amerikaanse dichter W.H. Auden. Het betekent zoiets als ‘met stille trom’. De plaat is een eerbetoon aan Cor en Neeltje. De twee toegevoegde liedjes gaan over hen.

Vast Countenance met in het midden Johan Molenaar.

Drumwerk

Zondag presenteert de groep de nieuwe plaat in Paradiso. Op een groot deel daarvan is nog het drumwerk en de tweede stem van ‘Pan’ te horen. Het hoogtepunt in de geschiedenis van Vast Countenance. „Het was zo mooi geweest als Cor hier bij was geweest. Wat zou hij ervan hebben genoten.”

Achter het drumstel zit zondag een invalkracht. Een vaste drummer heeft Vast Countenance sinds de dood van ‘Pan’ niet meer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Volendamse band eert bij MH17-ramp omgekomen drummer
Sluiten