Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 30 nov 2015

Heinekenbiertje smaakt in 180 landen hetzelfde

In 180 landen van de wereld wordt het typische Hollandse Heinekenbiertje momenteel gedronken. En overal is de smaak exact hetzelfde! Een derde van alle biertjes die in de brouwerij in Zoeterwoude worden gebrouwen, is bestemd voor de VS. Dat is precies net zoveel als dat er in ons land blijft.

Dit onthult de brouwer in een exclusief gesprek met Metro.

Op de Nederlandse biermarkt, dus alle merken samen, gaat nu 7,7 miljoen hectoliter om. Maar ieder jaar wordt er weer meer gedronken. Dit jaar zal de groei uitkomen op 1 procent. Die groeit zit ’m vooral in het niet-pils segment, zoals alcoholvrij, speciaalbier en Fruitig&Fris.

Verstokt aan het pilsje

Naar verluidt zijn er momenteel zo’n 40.000 soorten bier in de wereld. Toch zijn we nog altijd vooral verstokt aan het ouderwetse pilsje, want 80 procent van het gedronken bier bestaat uit de ’goudgele rakker’. „Iedereen praat nu over craft (lokale bieren, TdV), speciaalbier en kunst van brouwen, maar het pils is een van de, zo niet hét, moeilijkste bier om te brouwen, omdat het zo puur is en wij het sinds de 19de eeuw met slecht 4 ingrediënten brouwen”, zegt een van de meesterbrouwers van Heineken.

Heineken heeft her en der in de wereld brouwerijen, maar de receptuur is dezelfde. „Zuiver water, mout, hop en het unieke A-gist. Ondanks dat de natuur invloed heeft op onze natuurlijke ingrediënten, smaakt ons bier overal hetzelfde”, aldus de brouwer. Die smaak wordt uitvoerig getest in een laboratorium in Zoeterwoude. Vanuit de brouwerijen in de hele wereld worden samples opgestuurd, die hier worden getest en geproefd.

Grootste van Europa

De brouwerij van Heineken in Zoeterwoude, de grootste van Europa, opende de deuren in 1975. Destijds werd er jaarlijks anderhalve hectoliter bier gebrouwen. Nu, 40 jaar later, is dat 10,5 hectoliter. Dat is overigens niet alleen Heinekenbier, want in Zoeterwoude wordt ook voor andere merken gebrouwen.

Vooralsnog denkt de brouwer de verwachte groei nog wel de baas te kunnen. „We hebben hier een capaciteit van 13,5 miljoen hectoliter, dus we kunnen nog wel even voort.”

De geheimen

Wie een kijkje neemt in de geheimen van Heineken, weet niet wat hij ziet. Het brouwterrein in Zoeterwoude beslaat 97 hectare. Voor wie daar een beeld bij wil hebben: dat is zo’n beetje 111 (!) voetbalvelden groot. Op dat terrein kunnen per uur 90.000 blikjes, 770.000 flesjes, 4800 tapvaten en 1000 fusten van 30 of 50 liter worden gevuld.

De brouwer bezit een afvalzuiveringsinstallatie die in staat is een hoeveelheid water te zuiveren, gelijk aan wat nodig is voor een stad met 800.000 inwoners (Amsterdam).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Heinekenbiertje smaakt in 180 landen hetzelfde
Sluiten