Rens Oving
Rens Oving Nieuws 7 okt 2015
Leestijd: 2 minuten

Het verraad van Oranje

„Ik verbreek nu die afspraak”, zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff, verantwoordelijk voor vluchtelingenbeleid, dinsdagavond in Oranje. En met die woorden was de uitkomst met een klap duidelijk. Oranje: het gehucht in Drenthe, kreeg er in een klap weer honderden nieuwe inwoners bij.

Want terwijl Dijkhoff nog aan het praten was, waren de vluchtelingen al onderweg. En dat schoot bewoners van het dorp in het verkeerde keelgat. Ze blokkeerden de weg, zodat de bussen het dorp niet inkonden. Zelfs de vertrekkende staatssecretaris werd even tegengehouden.

Sinds het vakantiepark van Speelstad Oranje zevenhonderd asielzoekers herbergt is niets meer normaal in Oranje. De kleine bungalows bieden onderdak aan vluchtelingen uit alle windstreken. Syriërs, Oekraïners, Eritreeërs, Somaliërs en Irakezen. Gezinnen, maar ook veel alleenstaande mannen leven hier nu bij elkaar.

Maximum

Een jaar lang was er van incidenten geen sprake en ook de overlast voor de buurt bleek mee te vallen. Veel inwoners die een jaar geleden sceptisch waren hadden zich ondertussen best met de situatie verzoend.

Maar zevenhonderd was wel echt het maximum dat het dorp volgens de bewoners, de gemeenteraad en de burgemeester aan zou kunnen. En een jaar geleden werd ook keihard beloofd dat het daarbij zou blijven.

Tot op dinsdag, aan het begin van de avond, een brief op de deurmatten van Oranje plofte. Zonder overleg was besloten om meer vluchtelingen in het bungalowpark te huisvesten. Wie meer wilde weten kon om half 8 door de staatssecretaris zelf worden bijgepraat.

Belazerd

En daar liep het vervolgens helemaal uit de hand. Oranje voelt zich belazerd en verraden en Dijkhoff kreeg de volle laag.

Maar volgens Dijkhoff kan hij niet anders. In september vroegen 12.800 mensen asiel aan in Nederland. Toestemming afwachten van de gemeente duurt te lang en het tekort aan opvangplekken is acuut. „Om te voorkomen dat asielzoekers op straat terechtkomen, kan ik niet altijd de bestuurlijke besluitvorming afwachten. Daarom heb ik de burgemeester van Midden-Drenthe geïnformeerd dat ik het COA opdracht heb gegeven de 700 ongebruikte plekken in Oranje in gebruik te nemen als noodopvangvoorziening van het COA”, schreef hij dinsdagavond aan de Kamer.

Het tekort aan opvangplekken is zelfs zo nijpend dat niet wordt uitgesloten dat ook op andere plekken in het land zonder overleg asielzoekers zullen worden opgevangen.

Blokkade in Oranje. Foto:ANP

Kinderen

Rond twee uur ‘s nachts reden uiteindelijk twee bussen met vluchtelingen Oranje binnen. Boos waren de inwoners nog steeds, maar toen eenmaal duidelijk werd dat er gezinnen met kinderen onderweg waren was het tijd om de actie op te geven.

Volgens Dijkhoff zijn nu iets meer dan honderd extra vluchtelingen naar Oranje gestuurd. Hij hoopt zo snel als mogelijk terug te keren naar de originele zevenhonderd op het park.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Het verraad van Oranje
Sluiten