Rens Oving
Rens Oving Nieuws 14 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

Renovatie Binnenhof: Wat kun je doen met 500 miljoen

Lekkende daken, verouderde elektra en brakke leidingen. Het Binnenhof, centrum van de Nederlandse macht, is hard toe aan een opknapbeurt. En die verbouwing gaat volgens een advies aan minister Blok voor Wonen en Rijksdienst minimaal 500 miljoen euro kosten.

Dan gaat het wel over de goedkoopste variant waarbij zowel de Tweede als de Eerste Kamer en al het personeel tijdelijk verhuizen naar het voormalig ministerie van Buitenlandse Zaken, dat vanaf volgend jaar leegstaat.

Duur en ingewikkeld

Als gekozen wordt om het parlement niet tijdelijk te verhuizen dan kan de hele operatie zo twee keer langer duren en 100 tot 200 miljoen euro duurder uitpakken. Vooral de oudere delen van het Binnenhof, zoals de Ridderzaal en het Torentje, die nog uit de middeleeuwen stammen maken de klus, volgens het advies, zo duur en ingewikkeld.

Maar wat kun je allemaal nog meer doen met 500 miljoen?

1 Privévliegtuig

Wie het ding kocht, is onbekend maar daarom maakt deze omgebouwde Boeing 747-8 niet minder indruk. Het vliegtuig, waar normaal gesproken meer dan 460 passagiers in passen, heeft een eigen vergaderzaal, eetkamer, een lift en acht bedden voor het personeel. Dat is wel wat anders dan business class.

2 Sylvie Meis (Hunkemöller)

Lingeriebedrijf Hunkemöller, werkgever van Sylvie Meis, is hard op zoek naar een nieuwe eigenaar. De huidige Franse eigenaar schijnt te hopen dat met die verkoop een half miljard euro verdiend kan worden. Voor hetzelfde geld had je begin dit jaar ook Talpa kunnen kopen van John de Mol.

3 Grootste jacht

Foto:EPA

Het grootste jacht ter wereld, van Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahayan, president van de Verenigde Arabische Emiraten, ook bekend als de emir van Abu Dhabi. Het schip, dat begin 2015 van de helling liep, was wel iets duurder dan een half miljard, verkoopprijs wordt geschat op 540 miljoen euro, maar dan heb je ook wat. De grootste is overigens niet de duurste, de Russische oligarch Abramovitsj, heeft een schip van ongeveer een miljard.

4 Hivbaby’s helpen

Foto:EPA

Meer dan 30 miljoen mensen, ouder dan 15 jaar, zijn wereldwijd besmet met hiv. Met een half miljard euro kan Unicef 12,5 miljoen vrouwen met hiv helpen zodat hun kinderen onbesmet ter wereld komen.

5 35 Miljoen kratten bier

Als je echt van grote hoeveelheden houdt kan je ervoor kiezen om een half miljard euro te besteden aan bier. Met bijna 35 miljoen kratjes, zonder statiegeld mee te rekenen, kun je een aardig feestje bouwen.

Koopje?

De verbouwing van het Binnenhof is overigens een koopje als je het vergelijkt met de geplande renovatie van het Britse parlement. De verbouwing van het Palace of Westminster gaat ergens tussen de 3 en 6 miljard pond kosten en kan 33 jaar duren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.