Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 17 aug 2015
Leestijd: 1 minuut

Loslaatangst: ouder brengt kind te lang naar school

Veel kinderen worden te lang met de auto naar school gebracht. De meeste kinderen kunnen vanaf 9 jaar alleen naar school fietsen, maar ouders hebben ‘loslaatangst’.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Fietsersbond. Nu worden kinderen vaak nog met de auto gebracht, terwijl ze volgens de Fietsersbond allang de leeftijd hebben om zelfstandig naar school te fietsen.

Dat is beter voor het kind, dat beweging krijgt, en scheelt een hoop ergernis over geparkeerde auto’s rondom scholen.

Gezellig

Bekend is dat ongeveer 60 procent van de kinderen wordt begeleid van en naar school. Dit gebeurt overigens niet altijd met de auto, maar ook vaak te voet of per fiets. Gemiddeld gaan kinderen rond 9 jaar zelfstandig naar school.

Dat pa of ma meteen door moet rijden naar het werk en slecht weer zijn belangrijke redenen voor ouders om de auto te gebruiken. Ook wordt aangegeven dat ze het toch wel erg gezellig vinden om hun kind te brengen.

Lees ook: Fietsmanieren, hoe hoort het eigenlijk?

Beter dan les

Volgens de Fietsersbond is het zowel uit gezondheidsoverwegingen als uit verkeersveiligheidsoverwegingen echter belangrijk een kind naar school te laten lopen of fietsen. De verkeersveiligheid is er direct bij gebaat doordat er minder autoverkeer rondom schoolpleinen is, maar volgens de bond is uit recent onderzoek ook gebleken dat het opdoen van verkeerservaring voor een kind belangrijker is dan verkeersles.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Loslaatangst: ouder brengt kind te lang naar school
Sluiten