Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 1 jul 2015 / 10:58 uur

15.000 keer verkeerd getankt: man vaker dan vrouw!

Tanken blijkt toch lastiger dan we denken. Zo’n 15.000 keer per jaar laten automobilisten binnen Nederland verkeerde brandstof in hun auto stromen. In het buitenland gaat het ook geregeld mis, omdat de brandstof soms een andere naam heeft en de pompen ineens andere kleuren hebben.

En voordat alle mannen nu naar de vrouwen gaan zitten wijzen; procentueel gezien zijn het iets vaker de kerels die de fout ingaan.

Lees ook: Zo heet jouw benzine in het buitenland

Vaak mis met dieselauto

Dat het in het buitenland geregeld misgaat, is dus nog te verklaren door de rare namen. Maar ook binnen Nederland blijkt het dus toch nog best lastig om benzine in een benzinemotor te tanken en diesel in een dieselauto. Veruit het vaakst gaat het mis bij dieselauto’s. Daar wordt dan benzine in gegooid. Andersom kan vrijwel niet, want dan past de slang niet, maar vreemd genoeg gebeurt dat toch!

"Ja, dat is opvallend", zegt Markus van Tol van de ANWB. "Want eigenlijk past het niet en dan zou er toch een lichtje moeten gaan branden. Maar er zijn dan nog altijd mensen die het toch voor elkaar krijgen dat vulpistool in de tank te proppen."

Lees ook: Met deze tips rijdt je auto het zuinigst

Niet starten!

De Wegenwacht krijgt per jaar 1,2 miljoen hulpverleningsverzoeken, waarbij het dus duizenden keren om verkeerde brandstof in een tank gaat. "Wij hebben een speciale Volkswagen Transporter rondrijden met een installatie waarmee we brandstof uit een auto kunnen zuigen", zegt Van Tol. "Het is voor de eigenaar dan overigens te hopen dat de auto niet is gestart nadat er verkeerd is getankt, want dan is de ellende veel groter omdat de brandstof dan is rondgepompt."

De ANWB-zegsman denkt wel te weten waarom het zo vaak fout gaat. "Het komt bijvoorbeeld doordat mensen elkaars auto lenen en dan niet weten welke brandstof er eigenlijk in moet. Of ze staan bij een tankstation dat ze niet zijn gewend."

Veel afleiding

Tanken is volgens Van Tol een kwestie van concentratie. "Er is veel afleiding bij een benzinestation. Bloemen, reclameuitingen, de laatste aanbiedingen, noem maar op. Maar het is zaak dus echt even bij de les te blijven. Zo moet je bijvoorbeeld ook zorgen dat je geen mobieltje in de buurt hebt als je tankt. Dat kan vonken opleveren en is dus gevaarlijk."

Lees ook: Oude man (91) leeft al weken in auto bij tankstation

Overigens komt de verkeerde brandstof niet voor in de top vijf van de zomerse problemen waar automobilisten de Wegenwacht voor inschakelen.

Die ziet er namelijk als volgt uit:

  • 1. Motor wil niet starten
  • 2. Motor verliest vermogen
  • 3. Problemen met de koppeling
  • 4. Motor slaat steeds af
  • 5. Koelingsproblemen (kokende motor)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
15.000 keer verkeerd getankt: man vaker dan vrouw!
Sluiten