Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 2 jul 2015 / 09:14 uur

Jeugd heeft geen idee dat ‘hun’ lachgas verboden is

Jongeren zijn dol op lachgas maar het merendeel beseft niet dat het gewoon een verboden drug is. Ze zijn niet op de hoogte van het feit dat de verkoop van lachgasballonnen illegaal is.

“Gaspatronen zijn meestal bij de groothandel legaal verkrijgbaar. Maar de verkoop in ballonnen geldt als oneigenlijk gebruik en is niet toegestaan”, licht een woordvoerder van de politie toe. “Lachgas mag dus niet verkocht worden met als doel dat het gebruikt wordt als drug”.

Zelfs op basisschool

Lachgas is populair onder de jeugd en wordt zelfs door leerlingen van de basisschool gebruikt, zo bleek laatst in Rotterdam. Toch weet 77 procent van de jongeren in Nederland wel dat er schade aan de hersenen kan optreden na langdurig gebruik van lachgasballonnen, zo blijkt uit onderzoek van het jongeren actualiteitenplatform Ondertussen.nl.

Desondanks gebruikt 72 procent van de ondervraagde jeugd het middel wel eens en 13 procent zelfs maandelijks. Dat doen ze vooral op feestjes, festivals en thuis. Gewenste effecten die ze merken zijn: lacherig worden, geluid klinkt anders en high worden. Nadelige effecten merkt ongeveer de helft van de ondervraagden niet. Anderen noemen duizeligheid hoofdpijn en een onrustig gevoel als nare bij-effecten. Misselijkheid, flauwvallen en kwijlen worden ook, in mindere mate, ervaren.

Geen verslaafden

Verslavingskliniek Jellinek is op de hoogte van de trend. “Het gebruik ervan gaat al jaren in golven. Zo werd het in de jaren 90 ook veel gebruikt”, vertelt Floor van Bakkum, Teammanager Preventie bij Jellinek. “Nu is dat weer het geval, maar het gebeurt niet op dagelijkse basis. We hebben dan ook nog geen aanmeldingen van aan lachgas verslaafden gehad”.

Lees ook: Kinderen high van lachgas uit slagroompatroon

Bijna alle jongeren weten dat lachgas oorspronkelijk wordt gebruikt om iemand onder narcose te brengen. Toch denkt een kleine groep (13 procent) dat het alleen bedoeld is om ballonnen
op te blazen en 8 procent denkt dat het alleen voor plezier wordt gebruikt en verder geen functie heeft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Jeugd heeft geen idee dat ‘hun’ lachgas verboden is
Sluiten