Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 21 jun 2015
Leestijd: 3 minuten

Eerst archeoloog, straks software engineer

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) gaat werkloze hoogopgeleiden omscholen tot software engineer. Projectleider is Ronald Kleijn.

Make IT Work heet het project. Waarom achten jullie dit nodig?

In en rond Amsterdam hebben relatief veel hoogopgeleiden geen baan. Aan de andere kant zitten tal van bedrijven te springen om ICT’ers.

In dit vakgebied staan er in de regio momenteel zo’n 12.000 vacatures open. Op initiatief van het Amsterdam Economic Board is daarom het regioplan ‘Werk maken van talent’ gestart en ‘Make IT Work’ is daar onderdeel van. Doel is om 180 hoogopgeleiden zonder specifieke ICT-achtergrond om te scholen tot software engineer.

Je geeft al een paar jaar informatica-les op de HvA. Merk je dat studenten al tijdens hun studie worden benaderd door bedrijven?

Dat gebeurt zeker. Veel studenten hebben er naast hun studie al een baantje bij op dat gebied. Ik voer ook regelmatig gesprekken met bedrijven die graag met ons willen samenwerken. Alles om maar zo snel mogelijk in contact te komen met aanstormend ICT-talent.

Regelmatig krijgen studenten software engineering al tijdens hun studie een baan aangeboden door bedrijven waar ze stage lopen of opdrachten uitvoeren. Gelukkig maken de meesten van hen tegenwoordig wel eerst hun studie af. Dat was tien jaar geleden nog anders, maar inmiddels zien studenten en bedrijven wel de waarde van een diploma.

Wanneer ze die krijgen uitgereikt, hebben de meesten overigens al wel een baan op zak.

Ik heb Communicatie gestudeerd. Acht je mij geschikt om mee te doen?

Als jij voldoende gemotiveerd bent en het inzicht hebt om te kunnen programmeren, dan moet dat zeker lukken. Er zijn voldoende praktijkvoorbeelden van mensen met communicatie, archeologie of human resources op hun cv die door bedrijven zijn omgeschoold tot ICT’er.

Maar welke specifieke kenmerken moet je dan hebben om als software engineer aan de slag te kunnen?

Het zijn vaak puzzels waar je aan werkt, dus een beetje analytisch vermogen is toch wel een vereiste. Je moet het leuk vinden om oplossingen te vinden voor problemen en andere vraagstukken.

De vakken die we de cursisten voorschotelen zijn vooral gericht op coderen en het vertalen van wensen naar een productvoorstel. Zo leer je bijvoorbeeld een programma ontwerpen. Ook gaat het over informatie uit databases halen en hoe je die zaken aan elkaar kunt koppelen.

De eerste vijf maanden staan in het teken van theorie die we tijdens de colleges behandelen. De kosten hiervoor worden voor de helft gefinancierd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de aangesloten ICT-bedrijven en de HvA.

Aan de cursist vragen we een financiële bijdrage van 1000 euro. Belangrijke reden hiervoor is dat we zeker willen zijn dat we serieuze mensen aantrekken. Dan volgen nog zes maanden bij een werkgever waarnaast je nog één dag in de week bij de HvA les krijgt. Je ontvangt dan ook salaris.

Is iedereen met een hbo-diploma of universitaire achtergrond welkom?

Aanmelden kan vanaf vandaag op www.hva.nl/makeitwork, maar er is wel een selectie aan de poort. Dat doen we met behulp van een online tool die we in samenwerking met een werving- en selectiebureau hebben gemaakt. Het is namelijk best een pittig traject en dat verhaal willen we mensen niet onthouden.

Wie zich aanmeldt, volgt een aantal testen op het gebied van persoonlijkheid en intelligentie. We werken middels een knock-out systeem. Haal je één van de testen niet, dan val je af.

De volgende stap is een werkgeversmarkt. Cursisten en bedrijven die zich aan dit initiatief hebben verbonden komen zo met elkaar in contact. Is er sprake van een klik, dan wordt er een intentieverklaring ondertekend. Cursisten die hun best doen en de stof onder de knie krijgen, zijn daarmee verzekerd van een arbeidsovereenkomst.

Maar jullie mikken wel specifiek op jongeren toch?

De werving richt zich inderdaad wel op deze doelgroep, omdat we verwachten dat daar de grootste omscholingsbehoefte is. Toch kunnen mensen van 30 jaar en ouder ook reageren, mits ze al wel een studie hebben afgerond.

Lees ook: Eerst nog stagiair, nu piepjong hoofdredacteur

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Eerst archeoloog, straks software engineer
Sluiten