Johan van Boven
Johan van Boven Sport 21 jun 2015
Leestijd: 3 minuten

Nachtmerries voor terreinknechten tijdens zomerstop

Een dansende menigte, liters bier en machines die hun sporen achterlaten. Ze vormen de grootste nachtmerrie voor terreinknechten, die na een voetbalseizoen hun zorgvuldig onderhouden grasmat uit handen moeten geven. In de zomermaanden moet er door eigenaren van voetbalstadions tenslotte ook geld worden verdiend.

Pijn

Dus wordt het heilige gras gebruikt voor allerlei evenementen die niets met voetbal te maken hebben. Denk aan De Toppers in de Amsterdam ArenA, Guus Meeuwis in het Philips Stadion en het Mysterious Festival in de Rotterdamse Kuip. "Ik zou bij wijze van spreken sterven voor die grasmat en dan moet ik toekijken hoe er duizenden mensen op staan te hossen. Dat doet pijn”, zegt Erwin Beltman, grasmeester van Feyenoord.

De eerste blik op het gras na afloop van het festival treft hem nog harder in het hart. Beltman laat een foto zien. Kale plekken, geel gras en zandvlaktes. "Totale verwoesting”, noemt hij het. Maar waar maakt hij zich druk over? Voor het nieuwe seizoen wordt er tenslotte weer een nieuwe grasmat gelegd.

Biljartlaken

"Dat gebeurt pas op 7 juli. Tot die tijd wil ik dat mijn mat er goed uitziet, ondanks wat de bezoekers van de evenementen hebben aangericht. Nu worden er bedrijfstoernooien op gespeeld, op 28 juni werkt Feyenoord de eerste training er op af en een dag later houden we de zogenaamde Gras Experience. Dan wil ik niet dat de mensen denken: jeetje, wat maken ze er hier in de zomer een potje van. Er een biljartlaken van maken lukt niet meer, maar het moet er wel zo goed mogelijk uit zien.”

Sinds Beltman in september 2013 werd aangesteld als grasmeester van de Kuip is het veld van Feyenoord twee jaar achter elkaar verkozen tot het beste van Nederland. Zodra de nieuwe mat op 7 juli erin ligt, begint de strijd om die titel volledig opnieuw. "Dan heb ik godzijdank weer de regie in eigen hand en mag er niemand het veld betreden zonder dat ik het weet.”

Niet te redden

Ook in het stadion van PSV wordt een nieuwe grasmat neergelegd. De vijf Groots met een zachte G-concerten van Guus Meeuwis hebben zo zijn weerslag gehad op het veld. "Als een veld drie of vier dagen wordt afgedekt voor een dergelijk evenement, is het al niet meer te redden”, zegt Kees Haaksman van grasfirma Agterberg.

"Dus vindt er een grote operatie plaats om het veld weer in orde te krijgen. Eerst halen we de grasmat eraf om vervolgens de toplaag ‘door te spoelen’ om het bier, de frisdrank en urine te laten verdwijnen. Uiteindelijk wordt alles vlak gemaakt en komt er een nieuwe mat in te liggen voor het komende seizoen. Het liefst zouden we het gras twee of drie jaar laten liggen, zodat je een sterkere mat krijgt.”

100.000 euro

De ArenA is zelfs al bijna toe aan de tweede nieuwe mat in de zomerstop. Nadat de Toppers hun biezen hadden gepakt werden er nieuwe zoden gelegd, waarop het Nederlands elftal met 4-3 van de Verenigde Staten verloor. Na het dancefeest Sensation op 4 juli wordt er opnieuw vers gras gelegd. Een dure grap van 100.000 euro per mat.

Lees ook: ArenA streeft naar ‘supergras’

"Maar dat wordt door de ArenA ingecalculeerd”, zegt Jan van den Boom van graskweker Barenbrug. "Stel dat er 50.000 mensen naar Sensation gaan, dan is dat 2 euro extra per kaartje. Bij de kleinere clubs hebben ze hier geen last van omdat in hun stadions geen grote evenementen plaatsvinden. Daar wordt het veld in de meeste gevallen opnieuw ingezaaid."

Het is duidelijk dat de terreinknechten tijdens de zomerstop niet op vakantie kunnen. Genoeg werk aan de winkel. Grasmeester Beltman: "Ik ga in oktober met mijn gezin naar de Turkse zon. Uiteraard alleen als Feyenoord niet thuis speelt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nachtmerries voor terreinknechten tijdens zomerstop
Sluiten