Rens Oving
Rens Oving Nieuws 2 apr 2015 / 06:30 uur

Studerende moeders halen meestal geen diploma

De zorg voor een kind, geldzorgen en dan ook nog leren voor een tentamen, veel alleenstaande ouders, meestal moeders, houden dat niet vol. De meerderheid van de studenten die in hun eentje een kind opvoeden verlaten het onderwijs zonder diploma.

Uit cijfers van het Ministerie van Onderwijs blijkt dat op het MBO de helft van de moeders afhaakt zonder diploma. In het hoger onderwijs, hbo en universiteit, is dit zelfs driekwart. De SP pleit daarom vandaag in de Tweede Kamer voor extra financiële ondersteuning van deze groep.

„Want uiteindelijk haken veel studerende moeders af vanwege geldzorgen”, zegt Annemieke de Jong van de Stichting Steunpunt Studerende Moeders. „Studeren is voor alleenstaande moeders al zwaar. Onzekerheid over je inkomen kan dan de druppel zijn.”

Geldproblemen

Alleenstaande ouders die een opleiding volgen, kunnen verschillende toeslagen krijgen, kinderbijslag, kindgebonden budget, kinderopvangtoeslag en natuurlijk studiefinanciering. Toch is dat voor veel moeders die hun diploma willen halen volgens De Jong niet genoeg. „Vooral de kinderopvang slaat een flink gat in de financiën.”

Lees ook: Studenten hebben steeds vaker jonge kinderen thuis

Ook de Amsterdamse Femke (29), moeder van een zoon, maakt zich zorgen over geld, en dat terwijl ze nog niet eens begonnen is met haar studie fiscale economie. „Omdat ik in Amsterdam woon krijg ik als student geen tegemoetkoming voor kinderopvang meer. Dat kost mij 300 euro in de maand, en die heb ik straks niet.”

Oplossing

Vreemd genoeg worden in buurgemeente Ouder-Amstel alleenstaande ouders wel extra ondersteund als zij een diploma proberen te halen. SP-Kamerlid Tjitske Siderius wil dat hier zo snel mogelijk een oplossing voor komt en pleit donderdag voor een landelijke aanpak. „Er is nu volstrekte willekeur ontstaan. Het moet in de wet worden opgenomen dat alleenstaande ouders die studeren bijzondere bijstand kunnen aanvragen om de kosten van de eigen bijdrage voor de kinderopvang te betalen.”

Voor Femke komt dat waarschijnlijk te laat. „Zoals het er nu voorstaat, zal ik mij diep in de schulden moeten steken. Studeren ga ik sowieso. Mijn zoon verdient later een moeder om trots op te zijn.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Studerende moeders halen meestal geen diploma
Sluiten