Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 9 apr 2015 / 11:29 uur

Spoortunnel Delft heet Willem van Oranjetunnel

De nieuwe spoortunnel door Delft is vernoemd naar de in de stad begraven ‘Vader des Vaderlands’. Directeur Pier Eringa van spoorbeheerder ProRail onthulde donderdag samen met NS-baas Timo Huges en burgemeester Bas Verkerk de naam van de Willem van Oranjetunnel.

Het nieuwe ondergrondse treinstation werd woensdagochtend samen met de spoortunnel officieel in gebruik genomen. Sinds zaterdag 28 februari rijden de treinen al door de tunnel en stappen reizigers in op het nieuwe station.

Lees ook: Foto’s: Eerste ondergrondse treinreis Delft een feit

Er zijn ook een nieuw busstation en een ondergrondse fietsenstalling voor vijfduizend tweewielers aangelegd. De tunnel kampte in de eerste week met problemen, door vooral valse brandmeldingen.

Willem van Oranje, de leider van de opstand tegen de Spaanse bezetters, werd op 10 juli 1584 in Delft vermoord door Balthasar Gerards. Hij ligt begraven in de Grafkelder van Oranje-Nassau in de Nieuwe Kerk in Delft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Spoortunnel Delft heet Willem van Oranjetunnel
Sluiten