Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 1 apr 2015 / 14:24 uur

Hebben de bankiers nu echt geleerd van de crisis?

Is de ophef rond de extra ton voor de top bij ABN Amro een incident? Of bewijst het dat het nog altijd niet goed zit in de financiële wereld? Dinsdag vertrok Peter Wakkie, de commissaris die verantwoordelijk was voor het beloningsbeleid bij het bestuur van ABN. Hoe zit het ook al weer?

ABN AMRO?
De bank die door eigen toedoen dreigde in te storten en de hand kwam ophouden bij de belastingbetaler. Om het spaargeld van duizenden Nederlanders te redden, nam de overheid in 2008 ABN Amro Nederland (toen onderdeel van Fortis) over. De wantoestanden in de financiële sector stortten talloze landen in een historische crisis, omdat banken met vele miljarden overeind gehouden moesten worden. Dit leidde tot gigantische bezuinigingen en pijnlijke hervormingen, ook in Nederland.

Lees ook: Top ABN AMRO krabbelt terug na woede over loon

En?
Net nu het economisch een beetje beter gaat, heeft het er de schijn van dat de bankiers als eerste aan zichzelf denken. Geheel volgens de regels overigens. Nu er geen forse bonussen meer mogen worden verstrekt en soberheid te pas en te onpas klinkt, wilden de bestuurders van ABN AMRO er voor 2014 een ton aan salaris bij. Zij hadden immers ‘zes jaar met ziel en zaligheid gewerkt’ aan het herstel van de probleembank en dus wettelijk recht op een ‘toeslag op het vaste salaris’. Bij ING en Aegon deden ze immers hetzelfde.

Graaien maar?
Officieel niet. Toen de maatschappelijke onrust uitbrak over de extra ton aan salaris voor de zes bestuursleden, bleef de bank stoïcijns. „We zien dat ons beloningsbeleid vragen en reacties oproept”, twitterde ABN. Wie het volhield om de webpagina met uitleg door te lezen en te begrijpen, had die dag vast niet veel te doen. „Geen loon, geen bonus, maar een structurele loonsverhoging waar de modale mens ruim twee jaar voor moet ploeteren”, luidde een duidelijke samenvatting in een reactie onder de enorme lap tekst.

Los van de samenleving?
De top van ABN Amro zag uiteindelijk af van de salarisverhoging van 100.000 euro. En Peter Wakkie van de Raad van Commissarissen, verantwoordelijk voor het beloningenbeleid, maakte dinsdag bekend dat hij zou aftreden. De onrust is niet goed voor de bank, erkende hij. Maar tegelijk werd benadrukt dat er wettelijk helemaal niets mis is met de loonsverhoging. Niet de volksverontwaardiging, maar het besluit van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën om de geplande beursgang van ABN uit te stellen, leek de bestuurders schrik aan te jagen.

Lees ook: Commissaris ABN Amro stapt op

Wist Dijsselbloem niets van dit alles?
Jawel hoor. De minister had er vooraf met bankbaas Gerrit Zalm ‘in vertrouwen’ over gesproken. Dijsselbloem beweert dat hij het niet eens was met het besluit, maar dat hij het niet kon tegenhouden omdat het ‘juridisch en bestuurlijk’ in de haak was. „Ik heb er geen misverstand over laten bestaan wat ik vind van een dergelijke salarisverhoging en gewaarschuwd voor de schade voor de bank”, liet de PvdA-minister de Tweede Kamer dinsdag weten. VVD’er Zalm noteerde echter dat Dijsselbloem tevreden was over ‘de wijze waarop de beloningsdiscussie is opgelost’ en dat hij de salaristoeslag ‘zal verdedigen’. Dijsselbloem blijft bij zijn verklaring en zegt dat Zalm twee dingen door elkaar haalde in zijn verslag.

En nu?
Bij ABN zal de top voorlopig even rustig blijven. Maar de beloningen roepen vragen op of de financiële sector écht wel heeft geleerd van de megabankencrisis. ABN moest dinsdag ook in de verdediging over twijfels over nevenfuncties en privébelangen van de eigen bestuurders. Samengevat luidde de verklaring ook ditmaal dat er niets aan de hand is. Of de spaarder dat ook vindt, is de vraag. Ook met de tekorten, woekerpolissen, rentes en hypotheeklasten was nooit iets aan de hand. Tot het hele bankwezen als een kaartenhuis instortte.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hebben de bankiers nu echt geleerd van de crisis?
Sluiten