Job Halkes
Job Halkes Nieuws 28 apr 2015
Leestijd: 2 minuten

Haagse ondernemers starten actie voor Nepal

De twee Haagse ondernemers Jasper Gabriëlse (23) en Melvin Loggies (23) zijn een inzamelingsactie begonnen voor Nepal. De zware aardbeving zorgde voor een enorme ramp bij hun leverancier Hari, die midden in het getroffen gebied woont en werkt. Met de actie ‘Wassen voor Nepal’ willen ze geld inzamelen voor hun leverancier en de rest van zijn omgeving in Kathmandu. Tot nu toe is er 12.000 euro opgehaald.

Lees ook: ‘Enge, abnormaal zware beving in Nepal duurde lang’

Gabriëlse en Loggies hebben een bedrijfje in natuurlijke zeep opgezet met de naam Seepje, waarbij ze schillen gebruiken van de Sapindus Mukorossivrucht die onder andere in Nepal groeit. „Als die schillen in aanraking komen met water dan komt er zeep vrij”, legt Gabriëlse uit. De twee nog jonge ondernemers kregen afgelopen weekend een behoorlijke klap te verwerken toen ze hoorden van de aardbeving. „We zijn juist het afgelopen jaar bezig geweest om de leefomstandigheden te verbeteren. Dat ging hartstikke goed totdat dit nieuws binnenkwam.”

Gabriëlse heeft tot nu toe twee keer kort contact gehad met zijn leverancier Hari. „Dat waren korte berichtjes. In het eerste contact vertelde hij dat hij veel familie was verloren. Wij hebben Hari toegezegd hem te helpen waar we kunnen.” Ook zondag heeft de ondernemer kort contact gehad met de Nepalese boer. „Hij vertelde ons dat zijn hele woon- en werkplaats is verwoest. Ook is er nog niets vernomen van de dertig mensen die hij in dienst heeft. Maar veel is ook nog onduidelijk. Mensen zijn nog erg in de war. Ze zijn bang voor naschokken en het is ook nog flink gaan regenen.”

Lees ook: Drone filmt de schade in Kathmandu

De twee besloten meteen een actie te starten. „We hebben een nacht doorgewerkt om een actiesite op te zetten. Het doel is om zoveel mogelijk geld op te halen om de mensen daar te helpen,” aldus Gabriëlse. „Niet alleen Hari willen we helpen, maar ook de mensen in de omgeving en de kinderen die zijn getroffen. Het gebied ligt midden in het epicentrum van de beving. We willen echt kijken wat in er nodig is.”

Tot nu toe heeft de actie ‘Wassen voor Nepal’ ruim 12.000 euro opgebracht. „Wassen voor Nepal is een ander soort campagne dan 555, wat ook een hele goede en belangrijke actie is. Wij kunnen concreter laten zien waaraan het geld wordt besteed, mensen hebben onze blauwe ogen om op te vertrouwen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.