Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 8 mrt 2015
Leestijd: 1 minuut

Saudi-Arabië importeert meeste wapens

Saudi-Arabië heeft India vorig jaar ingehaald als ‘s werelds grootste wapenimporteur. Dat maakte het Amerikaanse onderzoeksbureau IHS bekend.

Drastische uitbreiding

De import van defensieapparatuur in Saudi-Arabië ging vorig jaar volgens IHS met 54 procent omhoog. Vanwege de onrust in het Midden-Oosten breidt het land zijn militaire capaciteit drastisch uit. Voor dit jaar wordt verwacht dat Saudi-Arabië zijn wapenimporten wederom met 52 procent gaat verhogen tot 9,8 miljard dollar (9 miljard euro).

Lees ook: Wereldwijde wapenhandel gegroeid

Handel blijft stijgen

De totale wereldwijde wapenhandel steeg in 2014 voor het zesde jaar op rij, aldus het onderzoeksbureau. De handel steeg met meer dan 13 procent tot een waarde van 64,4 miljard dollar. De grootste wapenexporteurs van de wereld zijn de Amerikaanse concerns Boeing, Lockheed Martin en Raytheon.

Lees ook: Politie wil extra slagkracht en zwaardere wapens

Na Saudi-Arabië en India neemt China de derde plaats in van grootste wapenimporteurs, gevolgd door de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Volgens IHS importeerden Saudi-Arabië en de VAE vorig jaar samen meer wapens dan heel West-Europa gecombineerd.

Export

De Verenigde Staten zijn ‘s werelds grootste wapenexporteur. Rusland nam in 2014 de tweede plek in als grootste wapenexporteur met een recordwaarde van 10 miljard dollar. IHS denkt dat dit jaar de Russische wapenexporten zullen afnemen omdat belangrijke programma’s aflopen.

Verder maakt Zuid-Korea volgens de onderzoekers een opvallende opmars als belangrijke wapenexporteur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.