Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 8 mrt 2015
Leestijd: 1 minuut

Ook reizigersvereniging eist spoorwegpolitie terug

Door het aanhoudende en extreme geweld tegen treinpersoneel, wordt de druk steeds groter op minister Ivo Opstelten van Justitie om de spoorwegpolitie terug in het leven te roepen. Ook reizigersvereniging Rover deed zondag een oproep voor de terugkeer van de 2 jaar geleden opgeheven politiedienst.

Met de komst van de Nationale Politie werd de spoorwegpolitie in januari 2013 met de snelweg-, water- en luchtvaartpolitie ondergebracht bij de Dienst Infrastructuur. Ook werden nagenoeg alle politieposten van de grote stations weggehaald.

Zie ook: Dossier OV-geweld

Geweldstoename

Opstelten beloofde een jaar geleden ontevreden NS’ers op Amsterdam en Utrecht Centraal de versobering van politiehulp bij het spoor voorlopig niet verder door te voeren. Het geweld tegen treinpersoneel lijkt echter alleen maar verder toe te nemen.

Lees ook: Minister Opstelten stelt het spoor niet gerust

Rover vindt dat Opstelten kleur moet bekennen na de zware mishandeling donderdagnacht van een conducteur in Hoofddorp. „Wat is belangrijker: de veiligheid van personeel en reizigers of een op papier geslaagde nationale politie?”, aldus voorzitter Arriën Kruyt.

Eis

Ook de vakbonden riepen na het geweld in Hoofddorp om de terugkeer van de spoorwegpolitie. Kruyt noemt de ‘eis uit de samenleving’ voor terugkeer van de spoorwegpolitie en politieposten op de stations ‘terecht’. „Maar dit zal Opstelten slecht uitkomen.”

Lees ook: ,,Het wachten is op eerste dode NS’er”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.