Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 16 mrt 2015 / 16:41 uur

Jongeren boos over uitspraken premier Rutte

CNV Jongeren is verontwaardigd over de uitspraak van Mark Rutte in Metro van maandag. Hierin stelt de minister-president dat hij niets aan discriminatie op de arbeidsmarkt kan doen. ‘Migrantenjongeren moeten zich invechten op de arbeidsmarkt’.

CNV Jongeren is verbaasd over de uitspraken aangezien juist de overheid iets aan de torenhoge werkloosheid onder migrantenjongeren kan doen. Voorzitter Michiel Hietkamp: "Blijkbaar is Rutte premier van iedereen, behalve van Mohammed."

Spaanse toestanden

De werkloosheid onder met name jongeren met een migranten achtergrond is schrikbarend hoog. CNV Jongeren is van mening dat hier sprake is van een enerzijds onderschat en anderzijds omvangrijk probleem. "In cijfers uitgedrukt hebben wij het hierover 25,6 procent van de jongeren tot 25 jaar die werkloos zijn. Dit is even hoog als het werkloosheidspercentage in Spanje. Bij autochtone jongeren ligt dit percentage flink lager, namelijk 8,6. De prestaties van deze jongeren is in de afgelopen jaren in het onderwijs toegenomen, maar dit vertaalt zich onvoldoende terug naar de arbeidsmarkt. Nu investeren in migrantenjongeren brengt ze dichter bij de maatschappij. Dat is winst voor iedereen", aldus Hietkamp.

Lees ook: ‘Liever een dode terrorist dan een dode onschuldige’

Verplichte reacties

De jongerenbond pleit voor verplichte reacties op sollicitaties. "Jongeren verdienen te weten waarom ze niet worden aangenomen. Werkgevers moeten met gegronde redenen komen waarom ze mensen niet aannemen. Zo kunnen migrantenjongeren zich verbeteren op taal en/of hun netwerk wanneer dat nodig is."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Jongeren boos over uitspraken premier Rutte
Sluiten