'Liever een dode terrorist dan een dode onschuldige'

Mark Rutte / credit: Thomas Schlijper

Foto van 'Ebru Umar'

14 SEP 2015

Na vierenhalf jaar premierschap weet Mark Rutte één ding heel zeker: hij zal nooit meer in zee gaan met de PVV. Metro’s columniste Ebru Umar sprak de premier vlak na het opstappen van partijgenoten Teeven en Opstelten.

Toen u startte in 2010 was er hoop: we hebben een jonge premier, er gaat wat gebeuren. Die stemming is redelijk omgeslagen, reacties zijn wantrouwend en negatief. Dé lezersvraag is: wanneer zijn ze weg?
Op straat zijn mensen eigenlijk altijd positief. Vaders zeggen bijvoorbeeld tegen hun kinderen: kijk, daar heb je de grote baas. Dan zeg ik: „Dat ben ik niet, dat is je vader want hij is de kiezer. Ik word door hem gekozen, ik heb 16 miljoen bazen.” Als mensen me uitmaken voor zakkenvuller, leg ik uit wat ik bij Unilever verdiende en wat ik nu verdien. Dan ben ik opeens niet meer de zakkenvuller, maar de rest wel. Vervolgens leg ik uit dat andere politici minder verdienen dan ik. Je moet altijd het gesprek aangaan, als je boodschappen doet of de kroeg ingaat. Mensen beginnen te kletsen.

En ze zijn negatief. Waarom delen ze uw optimisme over de stand van het land niet?
Nederland is één van de snelst groeiende economieën van West-Europa; als Nederland een wegenstelsel zou zijn, liggen alle verkeerspunten open en staan overal omleidingsbordjes. We zijn zoveel aan het veranderen, het is het grootste verbouwingspakket sinds de oorlog. Dat mensen dat niet zien, komt omdat er nog 600.000 werklozen zijn en dus velen die economische groei in hun persoonlijke leven nog niet ervaren. Ik ben optimistisch maar als je me vraagt ‘ben je trots?’, zeg ik: Ik ben pas trots als iedereen ervaart dat het beter gaat.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Wat was uw verwachting van het premierschap?
Ik wilde mijn politieke ideaal realiseren en mijn verwachting was dat je dat als minister-president kunt doen. Je kunt sturen en realiseren, veel meer dan in andere functies. Al doe je dat niet alleen maar door compromissen en coalities. Als ik niet in de politiek had gezeten, zou ik naarmate ik ouder zou worden, ingezonden brieven sturen naar de krant. Net als dat typetje van Van Kooten & De Bie. Ik vind van alles en als je de kans krijgt om iets te doen met al die opvattingen, dan moet je natuurlijk geen ‘nee’ zeggen. En mijn verwachting klopte eigenlijk één op één: je kunt heel veel doen, maar niet in je eentje. Ik heb trouwens nog nooit ingezonden brieven gestuurd.

U zit hard in het verkiezingsdebat. Op het populistische af.
Ik heb liever een dode terrorist, dan een dode onschuldige, om het maar even huiselijk hard te zeggen. Wat mij verbaasde aan de kritiek van vooral andere politici is dat we er troepen heen sturen, maar als ze raak schieten, ze heel snel teruggetrokken moeten worden. We hebben enerzijds uitreizende jihadisten die heel goed weten waar ze naar toe gaan; anderzijds wordt de beslissing om troepen te sturen om die mensen te bestrijden breed gedragen door de Kamer. En dit was nou net een uitspraak waar de mensen op zaterdag bij de Albert Heijn van zeiden: ‘ik ben het met je eens’. Ik kreeg instemming in plaats van heftige reacties.

Wat zeiden de leerlingen op de school waar u lesgeeft eigenlijk hierover?
Die heb ik hier nog niet over gesproken maar ik verwacht dat we er een uitgebreide discussie over krijgen. We hebben het destijds ook uitvoerig gehad over de aanslag op Charlie Hebdo in Frankrijk; ik ga niet vertellen wat er in de klas gebeurt, maar we kunnen er zeker over praten. Vooral in de klas waar ik maatschappijleer geef, gaat het veel over de actualiteit.

Lees ook: Rutte: jihadisten mogen daar sneuvelen

Zijn er geen taboes zoals op scholen in Amsterdam? Homoseksualiteit, de Tweede Wereldoorlog?
In mijn geschiedenisklas heb ik net uitvoerig de Tweede Wereldoorlog behandeld. Dat kan gewoon in Den Haag. Ik heb uitvoerig verteld over mijn bezoek aan Auschwitz, wat voor mij persoonlijk wel het meest indrukwekkende bezoek is geweest dat ik in de afgelopen vierenhalf jaar gedaan heb. Gelukkig is het op mijn school waar bijna alleen maar allochtonen zitten, geen taboe. Ik ben trouwens tot het inzicht gekomen dat de meest bepalende factor tussen een goede, gemiddelde en slechte school het hoofd is. De schoolleiding is in het onderwijs erg belangrijk. Op de school waar ik lesgeef zit dat helemaal goed.

Wat leert u van die kinderen?
Heel veel. Een van de dingen die ik leer, is hoe ingrijpend discriminatie is. Dat het in Nederland nog veel voorkomt en het echt uitmaakt of je Mohammed of Jan heet als je solliciteert. Ik heb daar over nagedacht en ben tot de conclusie gekomen dat ik dit niet kan oplossen. De paradox is dat de oplossing bij Mohammed ligt. Ik kan tegen Nederland zeggen: ‘discrimineer aub niet, beoordeel iemand op karakter en kennis.’ Maar als het wel gebeurt, heeft Mohammed de keus: afhaken wegens belediging of doorgaan. Nieuwkomers hebben zich altijd moeten aanpassen, en altijd te maken gehad met vooroordelen en discriminatie. Je moet je invechten.

Deze kinderen komen niet uit andere landen maar zijn in Nederland geboren, krijgen Nederlands onderwijs en gaan het Nederlandse opleidingssysteem in. Hoezo invechten?
Dit is de toekomst van Nederland! Zie je die kinderen ook de toekomst van het land dragen? Je ziet in alle eerdere migratiestromen wereldwijd, dat tweede en derde generaties bijna altijd problemen hebben. De enige waarbij dat niet zo was, zijn de Aziaten in Amerika. Ik ben op zich optimistisch over onze vooruitzichten, maar we moeten er wel aan werken. Keihard zijn tegen ISIS. Dat is een grens waarvan wij zeggen: dit accepteren we niet. En verder moeten we veel steviger zijn in het uitdragen van de dominante Nederlandse cultuur. We moeten duidelijk zijn over de mate van integratie.

Zoals bij dat tuincentrum dat geen moslima met een hoofddoek wilde aannemen en dat toch moet doen?
Ik heb het over heb de gelijkheid tussen man en vrouw. Dominante cultuur zegt niet iets over het hoofddoekje maar over de joods-christelijke normen en waarden zoals die vastliggen in de grondwet, bijvoorbeeld scheiding van kerk en staat. Of dat je veilig met een kort rokje door een achterstandswijk kunt lopen. Veel gastarbeiders die in de jaren 60-70 naar Nederland kwamen, waren blij met de vrijheid die ze aantroffen. Maar ik denk dat we veel te onduidelijk zijn geweest, zeker naar de kinderen van deze mensen, wat voor normen en waarden we hanteren als het gaat om gelijkheid man/vrouw, homo/hetero, blank/zwart en dat religie mag worden uitgeoefend, maar nooit een reden is om onze vrijheid (van meningsuiting) te beperken. We zijn daar in mijn mening te onduidelijk over geweest. Niet dat daar de jihadstrijd uit voorkomt, voor het overgrote deel willen jongeren een bijdrage aan de samenleving leveren. We hebben te weinig laten zien waarin we willen dat je integreert, wat de normen en waarden in Nederland zijn en dat je een probleem hebt als je je er niet aan houdt.

Lees ook: Tuincentrum Tilburg weigert kassière om hoofddoek

Wanneer bent u premier, en wanneer VVD’er?
Ik geloof niet in petten, je bent altijd de persoon die je bent. Vanuit de verschillende functies ben ik dezelfde persoon. Ik heb overal hetzelfde puntje aan de horizon, daarom zit ik hier. De VVD is het middel om vorm te geven aan Nederland, zelfs mijn premierschap is een middel. Nou ja, als ik aan Balkenende denk, blijft het beeld overheersen van de man met de gevallen kabinetten. Nu heb ik het beeld van een worstelende premier. Ik heb een gevallen kabinet, en een dat de rit kan uitzitten. Maar ook dat is niet het doel. Het doel is dat we van dit beleid een succes kunnen maken. Als ik het gevoel had dat dit niet kon met deze samenstelling, zou ik ermee stoppen. Ik ben er van overtuigd dat het goed zou zijn als deze combinatie van PvdA en VVD, die vreemd is, maar wel werkt omdat we met al die verschillen een gezamenlijk programma maken, de rit uit zou zitten.

Hoe storend is het imago van de ‘teflon-premier’?
Ik kan me daar niet druk over maken. Die conclusie klopt volgens mij niet. Het raakt me zeer wat er gebeurt met Ivo Opstelten en Fred Teeven. Voor één van die twee was het onvermijdelijk, de ander trok zijn conclusies. Ik verdedig mijzelf in de Kamer op de manier zoals ik dat gewend ben te doen. En neem van mij aan: het aftreden van Opstelten en Teeven, de ramp met de MH17, er was geen seconde sprake van teflon. Ik snap niet dat iemand dat heeft kunnen beweren. Het was enorm ingrijpend en dramatisch, dat heeft ook mij zeer geraakt. Als je vraagt: waar lig je wakker van, dan zijn dat niet de dingen van de dag, maar juist zulke momenten.

Lees ook: Rutte: opvolger Opstelten kan vrouw zijn

U bent nu vierenhalf jaar premier, wat zou u achteraf gezien anders aangepakt hebben?
Ik heb geleerd dat de PVV en Wilders in moeilijke tijden geen kabinet steunen maar weglopen, en dat middenin een economische crisis. Ondanks dat we uit onze verschillen waren, plannen gezamenlijk geformuleerd hadden en hij uiteindelijk ‘nee’ zei. Met als gevolg een kabinetscrisis en vierenhalve maand verkiezingscampagne. De keuze voor de PVV zou ik niet nog een keer maken, ik weet nu dat de PVV wegloopt voor haar verantwoordelijkheid.


Views

0

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Stomdronken man slaat fles allesreiniger achterover

Stomdronken man slaat fles allesreiniger achterover

Schoonmaakmiddelen Foto: ANP

Foto van 'Sofie Smulders'

17 MIN

Vrijdagnacht heeft een man in Etten-Leur een fles allesreiniger leeggedronken. De man is naar het ziekenhuis gebracht.

De man had, voordat hij de fles allesreiniger achterover sloeg, al liters bier op. Toen wijkagent Richard Konings de melding kreeg dat er iets niet pluis was op dat adres in Etten-Leur, was hij niet geheel verbaasd. Eerder die dag waren er in het huis al ruzies, waarvoor de politie was komen opdraven.

Agent Konings vertelt aan Omroep Brabant dat hij met zijn collega’s een zorgvuldige aanpak heeft besproken. „Chloor kan ook voor ons gevaarlijk zijn. Denk maar eens aan mond-op-mondbeademing. We besloten om de man in de stabiele zijligging te leggen, zodat hij niet zou stikken als hij moest braken."

Later bleek dat het niet een fles chloor was, maar een fles allesreiniger. De man in kwestie was bewusteloos en werd onder handen genomen door het ambulancepersoneel, dat tegelijkertijd met de agenten bij het huis was aangekomen.

Het was nog een hele klus om de man te helpen, vertelt Konings. Het ambulancepersoneel is te werk gegaan met een infuus en een klodder mayonaise, zodat het schuim niet in zijn maag zou gaan schuimen. Hoe de man er nu aan toe is, is niet bekend.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

10

Nieuwsuur stelt publicatie uit om staatsgeheim

Nieuwsuur stelt reportage Kroon uit om staatsgeheim

Nieuwsuur stelt publicatie uit om staatsgeheim

Foto van 'Bregje Simons'

VANDAAG, 22:50

Het ministerie van Defensie heeft Nieuwsuur gevraagd een reportage over oorlogsveteraan Marco Kroon niet uit te zenden. Volgens het ministerie zou de reportage staatsgeheimen bevatten en mensenlevens in gevaar kunnen brengen. Nieuwsuur heeft besloten om de publicatie van het verhaal uit te stellen. De actualiteitenrubriek legde het verhaal voor aan het ministerie voor wederhoor, waarna hoofdredacteur Joost Oranje uitdrukkelijk werd verzocht niet over te gaan tot publicatie.

Onrust

Nieuwsuur deed onderzoek naar aanleiding van recente uitspraken van militair Marco Kroon over het doden van een Afghaan in 2007. De reportage gaat onder meer over onrust die is ontstaan onder de Nederlandse commando's, het Korps Commandotroepen (KCT). Minister Ank Bijleveld schrijft in een mail aan de hoofdredacteur: ,,Naar aanleiding van de door Nieuwsuur verstrekte informatie, zoals geschreven in mailverkeer tussen uw redactie en een van mijn medewerkers, meld ik u dat deze mail (Staats)geheime operationele informatie bevat. Bij publicatie brengt u mensenlevens in gevaar. Om die reden verzoek ik u met klem de informatie niet te publiceren.''

Hoofdredacteur Oranje reageert: ,,Wij kunnen niet inschatten of dit inderdaad zo is, maar kunnen niet anders dan dit verzoek inwilligen.''

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Welke treinreiziger bleef jou in 2017 bij? (slot)

Welke treinreiziger bleef jou in 2017 bij? (slot)

Halim, Ruud en Marga. / Steven Stoffers

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Welke reiziger is jou het afgelopen jaar bijgebleven? Wie zou jij graag in het zonnetje zetten? De afgelopen maand is dat aan het NS-personeel gevraagd. Het doel: reizigers verrassen. Aan de hand van drie verhalen gebeurt dat op deze plek én met een flinke bos bloemen voor de reiziger. Een vierde verhaal (zie de oproep onderaan) verdient net zo'n mooie bos en een plek in Metro. De laatste reiziger die werd verrast is Ruud Berger.

Assistentie aan gehandicapten

„Ruud Berger”, was namelijk het besliste antwoord van Jannet. Als Procesleider Perron in Zutphen verleent Jannet vaak assistentie aan gehandicapten en zo kwam ze Ruud tegen: „Toen zijn vrouw Tineke in 2011 overleed beloofde hij dat haar goede vriendin Marga nooit alleen of met een onbekende begeleider in de trein zou hoeven. Sindsdien haalt hij Marga elke vrijdag op in haar verzorgingshuis, helemaal in Amsterdam, en neemt haar mee naar Zutphen voor een leuk weekend. Op maandag brengt hij haar dan weer terug. Dat vind ik echt aangrijpend. Iedereen op station Zutphen kent ze dan ook op zijn minst van zien.”

Pakketje van Jannet

„Jannet had Ruud en Marga heel graag zelf dit bloemetje en het door haar gemaakte pakketje met puzzelboekjes, chocola en een koffiebeker gegeven”, vertelt collega-procesleider Halim, „maar helaas is zij ziek. Dus ze vroeg mij om het namens haar te doen. En dat doe ik met plezier, want zoals ze zegt: iedereen hier kent Ruud en Marga en gunt ze het allerbeste.”

Welke treinreiziger bleef jou in 2017 bij? (slot)

Foto: Piroschka van de Wouw / ANP

Aan de medemens denken

„Natuurlijk vind ik dit bijzonder”, lacht Ruud (79), als Halim hem Jannets bloemetje en het treinpakket aanbiedt. „Ik vind het heel fijn dat ze me voorgedragen heeft, maar misschien nog wel fijner dat er een stukje over geschreven wordt. Want – als ik mijn gemoed laat spreken – ik wou dat er meer mensen waren, die aan hun medemens denken. Dus dat mensen dit lezen, vind ik heel mooi.”

Op straat in de Jordaan

„Marga is een doodgoeie meid”, gaat Ruud verder, “maar ze heeft het niet gemakkelijk gehad in haar leven. Ze kende haar moeder maar even, haar vader had schulden, op haar 15e leefde ze op straat in de Jordaan en als klap op de vuurpijl kreeg ze een dwarslaesie nadat er bij een bungeejump van de Euromast een slag in haar wervel schoot. Sindsdien heeft ze verzorging nodig. Ze zit nu al 26 jaar in het Flevohuis en ze krijgt zware medicatie, waardoor praten vaak lastig is. Ik ben heel blij dat ik haar de zonnige kant van het leven kan laten zien. Vorig jaar zat ze voor de eerste keer in 26 jaar met haar voeten in de zee. Ik heb nog nooit iemand zo gelukkig gezien. Of als er muziek op staat, samba of zo, dan vergeet ze alles en kan ze even staan. Dan danst ze zo twee, drie keer in de rondte. Dat is zo mooi.”

Als de motor stopt

„We maken ons weleens zorgen, maar we zien wel waar de motor stopt”, zegt Ruud, nog altijd opgewekt. „Op 5 april word ik 80. Daar moet zij bij zijn, vind ik. Het is een donderdag, maar ik mag haar van het verzorgingshuis langer meenemen naar Zutphen. Dat vindt zij leuk, maar ik vind het ook heel fijn. Ik denk nooit: morgen moet ik weer. Sterker, als ik zie dat ik een trein eerder kan halen, dan pak ik hem. Een ander blijft op deze leeftijd misschien achter de bloemen zitten, nou dat kan ik niet. Ik heb een televisie, maar ik kijk er niet naar. Zo lang mijn hersenen het doen en ikzelf in beweging blijf, is dat de beste leefregel die er is.”

Verhaal inbrengen

Welke reiziger bleef jou het afgelopen jaar bij? En hoe wil je diegene in het zonnetje zetten? Laat het op de Facebookpagina van NS weten. Aan het eind van de maand kiezen Metro en NS één reiziger die we gaan verrassen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

58

Nederland maakt zich op voor heel veel schaatspret

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Veel ijsclubs in Nederland bereiden zich voor om hun ijsbaan open te stellen voor schaatsliefhebbers. Naar verwachting gaan de eerste banen vanaf zaterdag open en volgt de rest spoedig daarna.

Marathon

De al relatief sterke middagzonneschijn is wel een probleem voor het ijs, stelt schaatsclub IJSCH uit het Overijsselse Haaksbergen. Waarschijnlijk gaat de baan daar alleen 's ochtends en in de avonduren open. Volgende week hebben het noorden en het midden van het land voorjaarsvakantie, waardoor veel mensen van de ijspret kunnen genieten.

IJSCH stelt alles in het werk om als eerste een schaatsmarathon te kunnen organiseren. Naar verwachting wordt deze dan in de loop van komende week in de ochtenduren gereden. Haaksbergen, Noordlaren (Groningen), Veenoord (Drenthe) en Arnhem zijn de plaatsen die traditioneel strijden om de eerste marathon op natuurijs te mogen organiseren.

Vriezen

Weeronline denkt dat de eerste opgespoten ijsbanen wellicht zaterdag en anders zondag opengaan. Voor ondergelopen weilanden en ondiepe slootjes is het verstandig om tot maandag te wachten. Op grote wateren zullen de ijsdiktes sterk verschillen. Dit komt doordat het in het weekend flink waait, waardoor brede sloten en meren op een aantal plaatsen tot zondagavond niet dichtvriezen.

Volgens de weersverwachtingen komt vanaf zondag de temperatuur ook overdag niet meer boven het vriespunt uit. Het kwik kan 's nachts zakken tot onder min 10. De kou komt uit Siberië, waardoor weerkundigen al spreken van 'de Russische beer'. Naar verwachting houdt de vrieskou tot eind volgende week stand.

Koudegolf

Volgens Weeronline bestaat de kans dat er volgende week regionaal een koudegolf komt. Voor een koudegolf is een serie van vijf ijsdagen (24 uur onder nul graden) nodig met daarbij op drie dagen strenge vorst (minimumtemperatuur lager dan min 10 graden). Het is zeker niet ongebruikelijk dat het zo laat in de winter nog zeer koud is. De Elfstedentochten van 1985 en 1986 werden respectievelijk op 21 en 26 februari gereden.

Voor ouderen brengt de vrieskou extra risico’s met zich mee, zoals onderkoeling en isolatie omdat ze bang zijn om de deur uit te gaan. Ouderenorganisatie Gouden Dagen adviseert mensen: ,,vraag je af, zeker als de kou langer duurt, welke ouderen of zieken in de omgeving hulp kunnen gebruiken. Durf bij ouderen in de straat aan te bellen als je vermoedt dat zij hulp kunnen gebruiken. De ervaring leert dat hulp vaak wordt geaccepteerd."


Views

50

Bestrijding Turkse bijstandfraudeurs stuk moeilijker

Bestrijding Turkse bijstandfraudeurs stuk moeilijker

Turkse Nederlanders die de overwinning van Recep Tayyip Erdoğan in april vierden. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

Het wordt voor gemeentes een stuk lastiger om Turken die bijstandsfraude plegen aan te pakken. De rechter heeft namelijk bepaald dat de huidige aanpak discriminerend is.

In het huidige systeem huren gemeentes bureaus in om uitsluitend op Turks grondgebied vermogensonderzoek te doen, meldt De Telegraaf. Veel Turkse Nederlanders blijken namelijk vaak zonder het te melden huizen of grond in Turkije te bezitten. Volgens de rechter maken de gemeentes zich met de methode schuldig aan discriminatie.

Gevolgen

Aangezien maar liefst één op de vijf Turkse Nederlanders verdacht wordt van bijstandfraude, is de totale schade van de gemeentes door de uitspraak geschat op miljoenen euro's. Mensen die met behulp van deze methode zijn veroordeeld, hoeven hun bijstand niet terug te betalen.

Wethouder Erik de Ridder van de gemeente Tilburg vindt de uitspraak onvoorstelbaar. Volgens hem wordt er hiermee verschil gemaakt tussen uitkeringsgerechtigden met vermogen in Nederland en bijstandsontvangers met kapitaal in het buitenland.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

95

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 6

Scholieren verbannen rokende ouders van schoolplein

Foto: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

GISTEREN

Het is zo verleidelijk voor de verslaafde ouder: tijdens het wachten op je kind even een sigaretje opsteken. Maar een echt goed voorbeeld is het natuurlijk niet en bovendien vinden veel kinderen de sigaretten stinken. Scholieren van basisschool Wijzer aan de Vecht in het Utrechtse Zuilen klaagden tevergeefs over de rokende ouders.

Hoeveel zij ook zeurden, de ouders trokken zich er niets van aan. Daarom heeft groep acht nu zelf een rookvrije zone gemaakt rondom het hek van hun school, schrijft RTV Utrecht. Bij het hek waar de kinderen iedere dag in en uit lopen, stonden vaak ouders te roken. De kinderen vonden dat maar niks, maar naar de kleintjes werd simpelweg niet geluisterd.

Omgeving verbeteren

Dus haalden zij studenten van Stichting Move erbij. Move koppelt kinderen uit minderbedeelde wijken aan studenten. In een korte tijd leren zij hierdoor elkaars leefwereld kennen en bedenken de kinderen hoe ze hun eigen buurt kunnen verbeteren. Studenten helpen deze plannen te realiseren en geven zo samen met de kinderen hun buurt een boost. In het geval van de basisschool is die verbetering dus een rookvrij schoolplein.

De scholieren versierden tegels, borden en bankjes die nu bij het hek liggen en staan. „Misschien dat de rokende ouders nu eindelijk inzien hoeveel last we van hen hebben" zegt achtstegroeper Amir. Volgens Stichting Move is dit een mooi voorbeeld van hoe kinderen roken tegenwoordig echt 'not done' vinden: „Projecten zoals deze duiden op een onomkeerbare trend die hoop biedt voor de toekomst. Waar de ouders nog gewend zijn te pas en te onpas een sigaret op te steken, laat de nieuwe generatie een duidelijk tegengeluid horen."

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


likelove
user_2afe7e04382e2ad1635a116230dd0e4ad64e31ad_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_94f02db2220d7fb61199d5d5193d8d474553effb_avatar

+1


Views

100+

'OM betaalde onkostenvergoeding aan weduwe Mieremet'. / ANP

'OM betaalde onkostenvergoeding aan weduwe Mieremet'

Willem Holleeder staat nu terecht voor meerdere liquidaties. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

GISTEREN

Televisieprogramma Zembla ontdekte dat het Openbaar Ministerie in 2013 een ‘onkostenvergoeding’ van 200.000 euro betaalde aan de weduwe van topcrimineel John Mieremet.

Zijn vrouw, Ria E. werd er door justitie van verdacht het geld dat Mieremet verdiende met de handel in wapens en drugs wit te wassen. Toch werd ze hier niet voor vervolgd. In plaats daarvan blijkt nu dat het OM een schikking met haar trof. Ria E. moest afstand doen van 6,5 miljoen euro aan crimineel vermogen, in ruil daarvoor werd ze niet strafrechtelijk vervolgd en kreeg ze een onkostenvergoeding.

Onderzoek naar witwassen

John Mieremet vormde samen met Sam Klepper het beruchte criminele duo Spic & Span. Mieremet werd in 2005 in Thailand doodgeschoten. Het OM verdenkt Willem Holleeder ervan hiertoe de opdracht te hebben gegeven. Holleeder staat op dit moment voor de rechter in verband met een groot aantal liquidaties in de onderwereld.

Mieremet liet na zijn overlijden niets na. Op papier bezat hij geen cent. In tegenstelling tot zijn vrouw. Ria E. bleek wel vermogend te zijn. Zo stond de kapitale villa in het Belgische Neerspelt op haar naam, en was zij directeur/eigenaar van een aantal bv’s en ondernemingen die zaken deden met de geliquideerde Willem Endstra, ook wel de bankier van de onderwereld genoemd.

Het OM startte na de dood van Mieremet met een onderzoek naar de bezittingen van zijn vrouw Ria E., en een strafrechtelijk onderzoek wegens het witwassen van crimineel geld. Dit is een strafbaar feit waarop maximaal vier jaar gevangenisstraf staat.

Regeling

Ondanks dit onderzoek verscheen Ria E. nooit voor de rechter. In plaats daarvan werd in 2013 een regeling getroffen. Deze regeling werd persoonlijk goedgekeurd door de toenmalige minister van Justitie, Ivo Opstelten.

De deal was als volgt: Als Ria E. afstand zou doen van de 6,5 miljoen euro waarop beslag was gelegd, zou de officier van Justitie het onderzoek naar haar stopzetten. Ze hoefde dan niet voor de rechter te verschijnen en riskeerde niet langer een gevangenisstraf van vier jaar. Ria E. accepteerde dit aanbod.

Het Openbaar Ministerie gaf in 2013 een persbericht uit, maar liet het nieuws over de schikking achterwege. Die betaling kwam pas aan het licht nadat Zembla onderzoek deed.

Geheimhouding

Mark Teurlings, toentertijd advocaat van Ria E. wil niet inhoudelijk reageren. „We hebben geheimhouding afgesproken met het Openbaar Ministerie. Als ik er nu toch iets over zeg, riskeer ik dat ik de afspraak om geen strafrechtelijke vervolging in te stellen ongedaan wordt gemaakt. Mijn cliënt wil er daarom ook niets over kwijt. Bovendien heeft zij dit hoofdstuk van haar leven afgesloten.”

Het Openbaar Ministerie laat weten dat dit valt onder de vertrouwelijkheid van de overeenkomst. Na aandringen van Zembla en overleg op ministerieel komt er in februari 2018 alsnog een reactie van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie:

“Er is overeengekomen dat na afwikkeling van alle voorwaarden een bedrag zal worden gerestitueerd aan E. Dit betreft een tegemoetkoming in advocaat- en afwikkelkosten. De gedachte achter deze onkostenvergoeding is dat van betrokkene alles is afgenomen. Hierbij paste niet haar ook de schulden die gemoeid waren met dit traject te laten. Om de afwikkeling van de ‘criminele erfenis’ mogelijk te maken heeft mevrouw kosten moeten maken. Het gaat onder meer om kosten voor juridische bijstand en overige kosten, die gemaakt moesten worden om vermogensbestanddelen uit te kunnen winnen en te executeren. Om doelmatigheidsredenen is in goede justitie een onkostenvergoeding afgesproken van in totaal 200.000 euro. De betalingen die de overheid heeft gedaan om tot executie van vermogensbestanddelen over te gaan, maar feitelijk voor rekening waren van E., zijn in 3 mindering gebracht op het genoemde bedrag. Dat resteerde in een overmaking van 156.417,84 euro.”

Kamervragen

PvdA, SP en GroenLinks willen de minister om opheldering vragen over de onkostenvergoeding. De Partijen vragen zich af waarom de onkostenvergoeding geheim is gehouden.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+