Thomas Stevens
Thomas Stevens Nieuws 4 mrt 2015
Leestijd: 1 minuut

Deense mollen helpen archeologen graven

In het noorden van Denemarken worden mollen ingezet door een museum om te helpen meegraven op archeologische plekken. Dit bericht BBC News.

Waar is de mol?

In eerste instantie dacht iedereen dat het een grap was van het Viborg Museum, zo meldt een plaatselijke krant in Kopenhagen, The Copenhagen Post. De slechtziende beestjes worden ingezet in een gebied in Viborg waar archeologen op zoek zijn naar de overblijfselen van een middeleeuws fort.

Gesleep

Archeoloog Jesper Hjermind kwam met het lumineuze idee, en zegt dat het gebaseerd is op het feit dat mollen de neiging hebben om stukjes aardewerk en andere objecten onder de grond naar boven te halen.

‘Mologie’

Zelf noemt hij het inzetten van de mollen ‘mologie’, en claimt hij dat deze methode minstens zo effectief en efficiënt is als de meer technisch geavanceerde graafmanieren. “Het mooiste is nog wel dat we niks hebben hoeven slopen in de buurt van historische plekken om belangrijke informatie en data te vergaren.”

Lees ook: Denen vinden oud geitenbrein

In 2013 werden tientallen vrijwilligers ingezet in het noorden van Engeland om molshopen te doorzoeken op de plek waar werd gezocht naar een Romeins fort. Graven was verboden aangezien er een eeuwenoud monument verloren kan gaan, maar toch werden er nog veel objecten gevonden in de desbetreffende molshopen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Deense mollen helpen archeologen graven
Sluiten