Alex Ringeling
Alex Ringeling Nieuws 10 mrt 2015
Leestijd: 2 minuten

Bonnetjesaffaire nekt Opstelten en Teeven

Minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven stappen op wegens de bonnetjesaffaire rondom de deal die Teeven in 2001 maakte met crimineel Cees H.

Lees ook: Wat hield de Teeven-deal met Cees H. in?

Afschrift

Vandaag kwam eindelijk het afschrift naar boven waaruit bleek dat er wel degelijk 4,7 miljoen gulden naar de crimineel is overgeschreven in plaats van de altijd door Opstelten en Teeven volgehouden 1,25 miljoen. Dit betekent dat de minister en de staatssecretaris de Kamer wel degelijk verkeerd over de zaak hebben geïnformeerd in het verleden.

Lees ook: Berucht bonnetje Teeven-deal gevonden

Onhoudbaar

Verschillende oppositiepartijen kondigden al aan dat de positie van het tweetal hierdoor bijna onhoudbaar zou worden. Kamerlid Louis Bontes zei eerder maandagavond al dat er een motie van wantrouwen zou volgen.

Persconferentie

Tijdens een persconferentie maandagavond heeft minister Optelten gezegd: "Ik draag en neem de volle verantwoordelijkheid" voor de ontstane situatie en dat hij hierom zijn ontslag heeft aangeboden aan de koning.

Ook Fred Teeven heeft zijn ontslag bekendgemaakt. "Ik vind dat ik niet verder geloofwaardig kan functioneren als staatssecretaris omdat de minister moet aftreden over de Teevendeal," zo zei hij. Teeven meldde er wel bij dat hij het ‘onverteerbaar’ vindt. Ook zei hij tijdens de persconferentie dat hij nog steeds achter de deal met Cees H. staat en dat hier niets mis mee was.

Reactie premier Rutte

Minister-president Rutte zegt in een reactie op het aftreden van de bewindslieden: "Vanavond hebben Ivo Opstelten en Fred Teeven besloten hun ontslag aan te bieden. Ik kan niet anders dan dat besluit respecteren. Ze hebben voor zichzelf geconcludeerd dat hun terugtreden onvermijdelijk was. Het enige dat ik daar op dit moment aan kan en wil toevoegen is dat ik zowel Ivo Opstelten als Fred Teeven grote dank zeg voor alles wat zij in de afgelopen jaren hebben gedaan. Het kabinet verliest twee gedreven vakmensen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Bonnetjesaffaire nekt Opstelten en Teeven
Sluiten