Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 20 feb 2015
Leestijd: 2 minuten

Woedende politie dreigt met stakingen

Politiemensen in het hele land zijn woedend op minister Opstelten en dreigen over te gaan tot acties, zoals het platleggen van werkzaamheden. Reden is de tot dusverre stukgelopen onderhandeling over een nieuwe cao.

Lees ook: Politie boos op minister over salaris

De politiemensen willen er maandelijks 100 euro bij, maar Opstelten van Veiligheid en Justitie wil pas nadenken over een salarisverhoging als de dienders afzien van andere arbeidsvoorwaarden, zoals een verhoogde toeslag voor onregelmatigheids- en piketdiensten. Ook wil Opstelten dat de agenten langer doorwerken en minder vrije weekenden hebben.

"Stelletje oplichters"

De reacties vanuit de korpsen liegen er niet om: ”Ik heb 41 dienstjaren en ik heb het helemaal gehad met de politiek. Het zijn een stelletje oplichters die zijn weerga niet kent. Ik ben ook zo achterlijk geweest om op de VVD te stemmen en was blij dat Opstelten onze baas werd. God wat heb ik daar een spijt van deze man presteert helemaal niets. Maar hij durft zijn solidaire personeel wel een droog beschimmeld stuk brood voor te zetten. Ik eis van de bond dat ze naar de rechter stappen om de gemaakte cao afspraken af te dwingen. Ik ga niet op het Malieveld folders uitdelen. Nee ik wil dat de boel plat gaat, helemaal plat. Een grote griepgolf die rondwaart onder politie Nederland. Ik heb het helemaal gehad om de stront op te ruimen van het failliete kabinetsbeleid. Wij kunnen de kolerezooi opknappen en dat voor een stelletje oplichters”, laat een van de vele woedende politiemensen weten.

Ten koste van je leven

Een ander zegt: ”Jaren lang ruim je de troep op die door de ene minister na de andere minister is veroorzaakt, door wanbeleid en desinteresse. Soms bijna ten koste van je leven of gezondheid. En dan is dit de beloning. Opstelten moet zich diep schamen. Ik begrijp dan ook niet dat geen enkele minister of Kamerlid reageert. Totdat ze bedreigd worden of anderszins. Dan is de politie wel goed. Wat mij betreft, ik ga niet op het malieveld staan dansen en roepen, maar als de tijd daar is gaat wat mij betreft de boel plat. Ik stop er mee mij laten te misbruiken door mijn betrokkenheid, goodwill en inzet omdat je toevallig politieambtenaar ben.”

Politiebonden

Hoewel de politiebonden worden overspoeld met woedende reacties van hun achterban, reageert een woordvoerder terughoudend op de roep om actie. ”Hoe frustrerend ook, je kunt niet van de ene op de andere dag de onderhandelingen afbreken en tot actie overgaan.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.