Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Good vibes 20 feb 2015
Leestijd: 2 minuten

Tiener begint bedrijfje, verdient tonnen

Maak kennis met de 15-jarige Noa Metz. Ze heeft onlangs een CEO aan moeten nemen om de dagelijkse zaken in de gaten te houden. Dat meldt New York Post.

De dame in kwestie wil zo haar 3-jarige bedrijf naar een hoger plan helpen. Een CEO is nodig omdat ze niet langer kan omgaan met de ‘ondraaglijke uren’ die ze moet werken en de ‘honderden e-mails’ die ze dagelijks ontvangt.

Nooit rust

New York Post sprak Noa toen ze op skivakantie was met haar familie. “Het is lastig weg te gaan”, geeft ze toe. “Ik heb nooit rust, dus dit is wel even heerlijk.”

Haar bedrijf voorziet momenteel 190 klanten van een babysitter of fulltime nanny. Dit had ze niet kunnen voorzien toen ze drie jaar geleden de eerste helft van de zomer, terwijl leeftijdsgenoten sms’jes stuurden naar vrienden en keken naar Disney Channel, stage liep bij een non-profitorganisatie. De tweede helft van de zomer werkte ze haar idee van een nanny-bureau uit.

Waar voor geld

Toen Noa een klein meisje was, had ze altijd problemen met babysitters. Dat moest anders, dacht ze. Ze bedacht dat er een betere manier moest zijn om families en kinderen aan een verzorgende te koppelen. Ze besloot om dat eerst te doen voor haar eigen familie en vervolgens voor vrienden van haar ouders.

“Als je kijkt naar wat je voor een babysitter betaalt, zouden je kinderen meer gestimuleerd moeten worden”, vindt de tiener. “Op mijn zevende heb ik ook tegen mijn moeder gezegd dat ze meer waar voor haar geld moet krijgen. Ik werd er helemaal gek van!”

Goede match

Noa vond babysitters via contacten die ze had met nanny’s in haar eigen omgeving. Daarnaast vond ze kandidaten via SoulCycle en een carrièrewebsite. Voor elke goede match bracht ze 100 tot 200 dollar (90 tot 180 euro) in rekening. Al snel genoot haar bedrijfje meer bekendheid met dank aan mond-tot-mondreclame.

Een gescheiden vader met twee kinderen was een van haar eerste cliënten. “Ik was zo’n bureau al gewend”, vertelt de orthodontist. “Iemand zei me dat ik het bureau van Noa moest proberen, die toen pas 13 was.”

Inmiddels heeft Noa een goedlopend bedrijf. Ze rekent nu standaard 15% van het bruto salaris van de nanny, wat varieert van 50.000 tot 80.000 dollar (45.000 tot 70.000 euro) per jaar. Voor de diensten van de babysitter betalen cliënten 5 dollar (4,40 euro) per uur.

Volwaardig bedrijf

Bij het bureau zijn nu 25 fulltime nanny’s werkzaam en 50 babysitters, die gemiddeld 15 uur per week werken. Dit zou betekenen dat Noa jaarlijks zo’n 375.000 dollar (330.000 euro) verdient, maar dat wil ze niet bevestigen. “Omdat we een beursgenoteerd bedrijf zijn kunnen we onze jaarrekening niet openbaar maken”, legt ze uit.

In juli nam Noa een CEO aan in de persoon van de 26-jarige Allison Johnson.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.