Constance van Amstel
Constance van Amstel Nieuws 2 feb 2015
Leestijd: 2 minuten

Kindertelefoon: Pesten wordt steeds heftiger

De manier waarop kinderen elkaar pesten wordt steeds heftiger. Dat constateert De Kindertelefoon uit de 450.000 contacten die zij jaarlijks hebben met kinderen, ouders en leerkrachten.

In 2014 belden meer dan 18.000 kinderen in de leeftijd van 8 tot 18 jaar met De Kindertelefoon over pesten. Ook voerden medewerkers van de telefonische hulpdienst voor kinderen meer dan 5000 chatgesprekken over het onderwerp en werd er 7000 keer op het onderwerp gezocht in hun database. Deze aantallen zijn ten opzichte van andere jaren niet zozeer hoger geworden, zegt Nathalie But namens de Kindertelefoon, maar de aard van de meldingen is wel sterk veranderd in de 35 jaar dat de organisatie inmiddels bestaat.

Het stopt niet

„Vroeger belden kinderen ons omdat ze werden uitgescholden op het schoolplein of dat ze niet mee mochten spelen in de pauze. Tegenwoordig worden kinderen door andere kinderen toegevoegd in een whatsappgroep waarin hen de gruwelijkste verwensingen naar het hoofd wordt geslingerd. De gepeste kinderen kunnen daar dan wel weer uit, maar worden dan gewoon weer opnieuw of door een ander persoon toegevoegd. Het pesten stopt dus niet meer bij het schoolplein, het gaat 24 uur per dag door.", aldus But.

LEES OOK: Arie Koomen zet zich in tegen pesten

Omdat er onder kinderen, maar ook hun ouders en leerkrachten op school meer bewustzijn moet komen over de gevolgen die het treiteren met zich mee kan nemen, start De Kindertelefoon samen met Cartoon Network en de jeugdkrant KidsWeek vandaag met een platform tegen pesten: Buddy Network. Onder het motto ’Wees een maatje, geen pestkop’ kunnen pesters, gepesten, maar ook kinderen, ouders en leraren die pesten signaleren maar niet weten hoe te handelen voor informatie, filmpjes en mini-trainkjes terecht op de website buddy.cartoonnetwork.nl.

Levensmoe

But: „De heftigheid van het pesten is zelfs zo erg toegenomen, dat kinderen van hooguit 12 jaar tegen ons zeggen dat ze op deze manier geen zin meer hebben om te leven. Dat is heel pittig."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.