Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 22 feb 2015
Leestijd: 3 minuten

Griekse premier vs Jeroen Dijsselbloem: wie liegt er

Griekenland heeft in de onderhandelingen met Europa ‘de slag gewonnen, maar niet de oorlog’. Dat beweert de Griekse premier Alexis Tsipras. Hij presenteerde zaterdag in een tv-toespraak nieuwe afspraken die opvallend genoeg volledig haaks staan op de deal die Europa vrijdag presenteerde. Wie liegt hier?

Tsipras jubelde dat zijn minister Yanis Varoufakis van financiën vrijdag in Brussel met succes een deal sloot voor een benodigd ‘overbruggingskrediet’ voor vier maanden. Zonder nieuwe extra financiële hulp van de andere eurolanden was het probleemland binnen korte tijd volledig bankroet. Daarbij zou een schending van de afspraken met geldschieter Europa zo goed als zeker leiden tot een Griekse exit uit de eurozone.

Metro vergelijkt de beweringen van Tsipras met die van de Nederlandse minister Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Eurogroep:

1. Over de gesloten deal van vrijdag:

Tsipras: „Deze deal annuleert de afspraken die de vorige regering heeft gemaakt voor het verlagen van de lonen en pensioenen, het ontslaan van ambtenaren plus het verhogen van btw op voedsel, geneesmiddelen en de toeristische infrastructuur. Het zet ook een streep door de door Europa afgedwongen versoberingen, zoals de onrealistische eisen om het begrotingsoverschot terug te dringen.”

Dijsselbloem: „De Griekse regering heeft haar sterke betrokkenheid uitgesproken voor een breder en dieper structureel hervormingsproces. Zij heeft met klem beloofd om, met onmiddellijke ingang, te stoppen met het terugdraaien van alle afgesproken maatregelen. Dit heeft negatieve gevolgen voor de begrotingsdoelen, het economisch herstel en de financiële stabiliteit van Griekenland. Bovendien heeft de Griekse regering herhaald dat zij zich zal houden aan de ondubbelzinnige verplichting om alle financiële verplichtingen aan alle schuldeisers tijdig en volledig na te komen.”

Lees ook: Grieken spelen Russisch roulette met euroleningen

2. Over de nieuwe afspraken:

Tsipras: „We laten de opgelegde bezuinigingen, de economische reddingsoperaties en de trojka achter ons. In een paar dagen hebben wij veel bereikt. Voor juni zal deze regering nog harde onderhandelingen met Europa voeren. Deze zijn echter altijd gericht op onze soevereiniteit.”

Dijsselbloem: „Op basis van de nieuwe afspraken, beginnen we aan het proces dat hopelijk in juni leidt tot het verlengen van het huidige schuldsaneringsprogramma met Griekenland. Samen met de Griekse regering is afgesproken dat Europa nauw betrokken zal zijn bij het opstellen van de eerste lijst met hervormingen. Dit moet uiteraard gebaseerd zijn op de huidige afspraken, waar wel enige flexibiliteit mogelijk is. Deze eerste lijst met hervormingen wordt maandag gepresenteerd.”

3. Over de nieuwe hervormingen:

Tsipras: „Met de nieuw gesloten afspraken is de mogelijkheid gecreëerd om noodzakelijke, progressieve hervormingen door te voeren. Wij gaan vooral de corruptie en belastingontduiking bestrijden. Ook hervormen we de staat. De primaire taak is het stoppen van de humanitaire crisis in Griekenland.”

Dijsselbloem: „De Griekse regering heeft beloofd om het begrotingsoverschot volledig terug te brengen volgens de afspraken die in november 2012 met de Eurogroep werden gesloten. Ook worden de belastingsopbrengsten gebruikt om de schulden af te betalen. Uiteraard houdt de Eurogroep rekening met de economische ontwikkelingen van dit jaar.”

Lees ook: Wiebes: Athene moet aan onze voorwaarden voldoen

4. Conclusie:

Tsipras: „Griekenland heeft de rug met waardigheid recht gehouden. Wij hebben bewezen dat Europa geen handelsgebied is met onhaalbare compromissen, waar alleen gehoorzaamheid en blinde straffen tellen. In dit licht zijn de nieuwe afspraken misschien wel belangrijker voor Europa, dan voor Griekenland. De Grieken hebben een regering die altijd de waarheid vertelt. Onze enige kracht is steun en vertrouwen.”

Dijsselbloem: „Ik sluit af met de opmerking dat het heel belangrijk is dat de Griekse regering, samen met alle betrokken instituten, onmiddellijk terug aan het werk gaat. Samenvattend denk ik dat dit een erg positief onderhandelingsresultaat is. Het verzekert dat wij stap voor stap kunnen werken om Griekenland terug op koers te krijgen. Hopelijk begint dit volgende week met een goede start.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.