Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 9 feb 2015
Leestijd: 2 minuten

Actie tegen verkoop huisdieren in tuincentra

Meerdere partijen die opkomen voor de rechten van dieren zijn in actie gekomen tegen het voornemen van Praxis om in het te openen tuincentrum in Amsterdam Westpoort dieren te gaan verkopen. De Partij voor de Dieren (PvdD) is een Facebook-actie gestart en roept mensen op de bouwmarkt via social media en mail een bericht te sturen om dit voornemen in de kiem te smoren. „Mensen die met hun kinderen op zaterdagmiddag op zoek gaan naar een geranium of boormachine, worden nu geconfronteerd met aaibare dieren. Dat stimuleert impulsaankopen”, aldus de PvdD.

Dierenbescherming

Ook de regionale afdeling van de Dierenbescherming heeft een gesprek aangevraagd met Praxis. Huisdieren horen niet thuis in een bouwmarkt of tuincentrum, meent ook deze organisatie. Niet om daar te houden en zeker niet om te verkopen. Veel konijnen en knaagdieren in Nederland zijn slachtoffer van ondoordachte aankopen, stelt de PvdD. „In en om Amsterdam zijn zoveel konijnenopvanginstanties, omdat zij zo vaak gedumpt en afgestaan worden.”

Lees ook: Kameel en bruine beer niet geschikt als huisdier

De handel in dieren en dierbenodigdheden is erg winstgevend. De afgelopen jaren is het aantal verkooppunten dan ook sterk gegroeid. De PvdD pleit al langer voor een totaalverbod op de verkoop van huisdieren op internet en in tuincentra. „De aanschaf van een dier mag nooit een impulsbeslissing zijn. Maar konijnen en knaagdieren behoren inmiddels tot het standaardassortiment van tuincentra. De dieren staan strategisch opgesteld, in glazen kooien op ooghoogte van kinderen, en kosten bijna niets.”

Lees ook: Huisdieren van minima lijden

Het welzijn van het dier is hierdoor in het geding. De voorlichting is minimaal of zelfs verkeerd, meent de dierenpartij. „Dierenwinkels en tuincentra staan zelfs vol met dierbenodigdheden zoals hokken, kooien en kommen die helemaal niet geschikt zijn om dieren in te huisvesten. Dit leidt tot onbedoelde, maar ernstige aantasting van het welzijn van het dier.”

Lees ook: Veel meer klanten dierenvoedselbank

Praxis reageerde maandag tegenover de PvdD op de commotie die is ontstaan op Facebook en Twitter en de vele e-mails die het inmiddels heeft ontvangen. Het bedrijf benadrukt dat er geen dieren worden verkocht in de bouwmarkten, en dat zij dat ook niet van plan zijn. „Binnen het nieuwe concept Praxis Tuincentrum zijn we voornemens te starten met een instore dierenspeciaalzaak, die officieel in maart wordt geopend. Welzijn van dieren is hierin van belang. We zijn het concept van onze dierenspeciaalzaak aan het ontwikkelen en willen de Partij voor de Dieren graag uitnodigen om hierover in gesprek te gaan. Ook nodigen we asielcentra uit voor het ontwikkelen van het concept met als doel het welzijn van de dieren te behartigen.”

De PvdD zet de actie voort. In totaal wil Praxis op kleine schaal kleine huisdieren verkopen in vijf nieuwe Praxis Tuincentra.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.