Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 12 jan 2015
Leestijd: 2 minuten

Verpleger kan beter bouwvakker worden

Nederlanders zoeken het meest naar een baan in sectoren waar juist niet het meeste werk in te vinden is. Terwijl in de zakelijke dienstverlening en de bouw de banen voor het oprapen lijken te liggen, richten werkzoekenden hun pijlen het meest op de zorg- en welzijnssector.

Dit blijkt uit een onderzoek van de NationaleVacaturebank over het jaar 2014, dat vandaag openbaar wordt gemaakt. Er is een data-analyse gemaakt van 15.000 vacatures en 450.000 cv’s. Opvallend is dat er in de sector Zorg het meeste cv’s werden geplaatst, maar uiteindelijk daadwerkelijk gesolliciteerd werd er meer op andere baantjes.

Daadwerkelijk actie

„Je ziet dus een verschil tussen vacatures waarop men daadwerkelijk actie onderneemt en de sector waarin erg veel wordt gezocht”, zegt Ingrid Spierts van NationaleVacaturebank. De analyse wijst uit dat administratief medewerker de vacature was waarop het meest werd gesolliciteerd, gevolgd door een baan als commercieel medewerker binnendienst.

In de zorg- en welzijnssector werden in 2014 dus de meeste cv’s geplaatst door Nederlandse werkzoekenden. De sector overheid en non-profit komt op een tweede plaats.

Daar zitten dus de gewilde baantjes, maar bij lange na niet het grootste baanaanbod. Dat is te vinden in de technische sector, de zakelijke dienstverlening en in de bouw. Daar blijkt een grote vraag naar nieuw personeel te bestaan.

Veel reorganisaties

Dat werkzoekenden zich vooral richten op de zorg, gevolgd door de sectoren overheid, non-profit en detailhandel, is volgens Spierts wel te verklaren. ”Dat komt ook door de vele reorganisaties in die sectoren."

”We zagen in 2014 een toename in arbeidsmobiliteit”, vervolgt Spierts. ”Het aantal bekeken vacatures is vrijwel gelijk aan het jaar ervoor, maar men ondernam vaker actie door daadwerkelijk te solliciteren. We verwachten dat deze trend zich dit jaar zal voortzetten. Ook zien we dus duidelijk verschillen per sector.”

Nederlandse hoogopgeleiden zochten in 2014 het meest naar banen als directeur, controller en projectmanager. Gekeken naar alle opleidingsniveaus is logistiek medewerker de snelst stijgende vacature van het afgelopen jaar.

De top-10 van baantjes waarop is gesolliciteerd

1) Administratief medewerker

2) Financieel administratief Medewerker

3) Commercieel medewerker binnendienst

4) Productiemedewerker

5) Accountmanager

6) Gastouder

7) Magazijnmedewerker

8) Logistiek medewerker

9) Secretaresse

10) Commercieel medewerker

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.