Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 12 jan 2015
Leestijd: 2 minuten

‘België gaat radicale moslimgevangenen spreiden’

De Belgische regering wil een spreidingsbeleid opzetten zodat de invloed van radicale predikers op hun medegevangenen zo klein mogelijk is. Zo wil de regering voorkomen dat moslims in de gevangenis radicaliseren, zo heeft minister van Justitie Koen Geens bepaald.

Plaatsingspolitiek

Geens wil “een weloverwogen plaatsingspolitiek” voeren zodat ronselaars minder makkelijk volgelingen vinden, schrijft de krant De Standaard maandag. Het plan van Geens is ingegeven door de achtergrond van de terreuraanslagen in Parijs. De daders bleken sterk te zijn geradicaliseerd toen ze in de gevangenis zaten. Volgens de krant is het voeren van spreidingsbeleid echter makkelijker gezegd dan gedaan.

Lees ook: Meer controle op passagierslijsten

“Niet eenvoudig, want spreid je veroordeelde extremisten over verschillende gevangenissen, dan kunnen ze elk een eigen groepje volgelingen rekruteren. Zet je ze samen, dan is de schade zo mogelijk nog groter”, aldus het dagblad. “Het is duidelijk dat we de ‘goeroes’, zoals de Frans-Algerijnse Djamel Beghal, niet samen zullen opsluiten met jonge islamitische gedetineerden’, citeert de Standaard Geens.

Samenbrengen

In Nederland kiest men bewust voor het samenbrengen van radicalen in twee speciale afdelingen. Die zijn er in De Schie in Rotterdam en in de gevangenis in Vught. Spreiding zou er juist voor kunnen zorgen dat ze gedetineerde moslims beïnvloeden die niet zijn geradicaliseerd.

Beghal was mentor van Chérif Kouachi die samen met zijn broer Saïd de aanslag op Charlie Hebdo pleegde.

België kent al een plaatsingspolitiek maar die wordt sporadisch ingezet. Jihadist Jejoen Bontinck werd bijvoorbeeld naar een andere gevangenis gebracht dan Fouad Belkacem, de woordvoerder van Sharia4Belgium. Beiden staan terecht in het grootste terrorismeproces in België. Daarin moeten in totaal 46 verdachten zich verantwoorden voor onder meer deelname aan een terroristische beweging en het ronselen van jongeren voor de gewapende strijd in Syrië.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.